Dynia w roli głównej – pyszne dania z dyni

Sezon na dynie nie trwa długo, ale ta piękna i smaczna roślina nadaje się nie tylko do przygotowywania zup i kompotów. Można ją wykorzystać także i do dekoracji jesiennego stołu.

Najpopularniejszym sposobem jest oczywiście przygotowanie z wydrążonej dyni lampionu. Wystarczy wyciąć w niej oczy, nos i usta a do środka wstawić świeczkę i ozdoba gotowa.

Z niewielkiej ozdobnej dyni przygotować można wspaniałe serwetniki. Ostrym nożem należy odciąć jej górną i dolną część, a następnie wydrążyć miąższ. W ten sposób otrzyma się pierścień, do którego włożyć można fantazyjnie złożoną serwetę.

Duża dynia to także wspaniała waza. Można w niej umieścić zupę dyniową, a by waza była bardziej dekoracyjna, na jej powierzchni można wyciąć delikatny wzorek. Najpierw należy naszkicować go ołówkiem, a następnie wyciąć nożykiem do cytrusów.

Ozdobą jesiennej kolacji będą z pewnością świeczniki wykonane z fantazyjnych odmian dyni ozdobnej. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy wyżłobić w nich otwory o średnicy świecy. świece można dodatkowo owinąć suchymi liśćmi i udekorować małymi gałązkami a następnie umieścić w dyniowych świecznikach.