Domowa smaczny pasztet z kurczaka, o wiele lepszy niż kupna. Unikalny przepis tylko tutaj

Domowa pasztet z kurczaka to świetna alternatywa dla sklepowych past czy pasztetów. Gdy tylko spróbujesz tego przepisu, jestem pewna, że nie będziesz chciała jeść już sklepowych, pełnych chemii i zbędnych, niezdrowych dodatków!

A co najważniejsze przygotowuje się go prosto, bez maszynki do mięsa, miksera i z minimalnego zestawu składników, które są łatwo dostępne.

Pasztet z kurczaka – SKŁADNIKI

  • 300-400 g mięsa drobiowego (z kością np. pałki z kurczaka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g miękkiego sera (np. camembert, brie, możesz też użyć twarogu wszystko według gustu)
  • czarny pieprz, liść laurowy, rozmaryn do smaku
  • zioła do smaku
  • woda

Pasztet z kurczaka – PRZYGOTOWANIE

Najpierw musisz ugotować mięso. Umieść kurczaka w garnku z grubym dnem, dodaj sól, liść laurowy, pieprzu i wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2,5–3 godziny pod zamkniętą pokrywką. Jeśli woda wyparuje wcześniej, możesz dolać jej więcej.

przepis na kurczaka z ryżu

Mięso oddziel od kości (kości, skóra i chrząstki nie są potrzebne), odstaw bulion. Pokrój ser w małą kostkę.

nit z kurczaka z serem

Włóż mięso do miski, dodaj 100-150 ml bulionu, w którym ugotowałaś kurczaka, i lekko ugnieć widelcem. Jeśli posiekasz mięso blenderem, otrzymasz bardziej kremową pastę niż pasztet.

pasztet z kurczaka

Dodaj ser do mięsa, ponownie ugnieć składniki widelcem. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy, posiekane zioła, sól i pieprz do smaku.

przepis na pasztet z kurczaka

Włóż pasztet do słoika. Przechowuj w lodówce z zamkniętą pokrywką.

gotowany pasztet z kurczaka

Możesz natychmiast zjeść przekąskę, ale polecam włożenie jej do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pasztet z kurczaka staje się bardziej gęsty, aromatyczny, łatwo rozprowadza się na kromce chleba.

domowy pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka jest wspaniałym dodatkiem do tostów i kanapek, zwłaszcza jeśli są one wykonane z domowego chleba !

Przystawkę można spożywać na zimno bezpośrednio z lodówki lub przed podaniem można ją ogrzać do temperatury pokojowej.

Smaczna, sycąca przystawka zachwyci też Twoich domowników, również tych najmłodszych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!