Domowe lody śmietankowe z lat 80’tych. Oryginalny przepis. Prawdziwy smak dzieciństwa.

Przedstawię Ci moje dwa ulubione sposoby na domowe, naturalne lody i chętnie się nimi z Tobą podzielę. Gwarantuję, że jak tylko spróbujesz ich smaku nie kupisz więcej sklepowych!

Lody na mleku i śmietanie

smaczne domowe lody

Składniki:

  • 125 g mleka
  • 100 g cukru
  • 5 g wanilii
  • 300 g śmietana (30–36%)
  • 3 żółtka

Przygotowanie:

Weź garnek z grubym dnem. Wlej do niego mleko. Zagotuj.

Dodaj cukier i wanilinę do mleka. Odłóż masę na bok i poczekaj, aż ostygnie całkowicie.

Podziel jajka na białka i żółtka. Do schłodzonej masy dodaj tylko ubite żółtka.

Umieść pojemnik na ogniu i zagotuj. Pamiętaj, aby nieustannie mieszać składniki i poczekać, aż zgęstnieją i staną się tak gęste jak mleko skondensowane .

Ubij śmietanę w osobnym pojemniku.

Wymieszaj obie masy, a następnie włóż do zamrażalki.

Raz na godzinę wyjmij pojemnik z lodówki i wszystko wymieszaj. Wtedy masa będzie puszysta i bez żadnych grudek.

Lody na śmietanie

domowe lody

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany (12% tłuszczu)
  • 500 ml śmietany (36% tłuszczu)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii

Przygotowanie:

Wymieszaj żółtka i cukier puder.

Ostrożnie dodaj 200 ml śmietany 12% do mieszanki. Wymieszaj składniki.

Dodaj wanilinę do masy jajecznej.

Wlej wszystko do rondla z grubym dnem. Następnie umieść go na wolnym ogniu. Mieszaj powoli masę. Doprowadź do wrzenia, ale nie zagotuj!

Odcedź mieszaninę przez sito.

Włóż masę do zamrażarki, ale pilnuj aby nie zamarzła całkowicie.

Podczas gdy masa jest w zamrażalce, ubij 500 ml śmietany 36%.

Wyjmij masę z zamrażarki i dodaj ubitą śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż ponownie do zamrażarki.

Raz na godzinę wyjmij pojemnik z lodami i wymieszaj.

Kiedy lody będą gotowe, po prostu dodaj do nich orzechy, startą czekoladę lub owoce, to na co tylko masz ochotę.

Podziel się z przyjaciółmi przepisami na te cudownie pyszne lody, które przypomną im smak dzieciństwa!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!