Dobre noże – niezbędne w gotowaniu

Każdy kucharz – zarówno amator, jak i profesjonalista, powinien pamiętać, że podstawą pracy w każdej kuchni jest posiadanie odpowiednich narzędzi pracy.

W praktyce oznacza to tyle, że wyposażyć się trzeba w dobrej jakości sprzęt kucharski, który ułatwi przygotowanie każdej potrawy bez większych problemów. A najważniejszym spośród wszystkich kucharskich elementów wyposażenia, o którym zapomnieć absolutnie nie wolno są dobrej jakości noże.

To dzięki nim bowiem, każda potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i będzie się dobrze prezentować na talerzu.

Wybierać warto dobrej jakości noże – najlepiej takie z powłoką antyadhezyjną i antybakteryjną. Te ze stali szlachetnej będą równocześnie bardzo ostre, o ile tylko o to odpowiednio zadbamy. I pamiętajmy, że w kuchni pojawić się powinny co najmniej cztery noże.

Klasyczny nóż szefa kuchni to podstawa – nim posiekamy zioła, pokroimy mięso, czy też twarde warzywa. Ponadto, warto mieć nóż do filetowania z elastycznym ostrzem, którym z każdego mięsa, czy też ryby wykroimy potrzebne nam elementy.

Ponadto, przyda się nóż do pieczywa – duży i z ząbkami oraz nóż – obieraczka: idealny do pozbawiania skórek wszystkich warzyw. A jeśli do tego dołożymy nóż do serów, to nasz zestaw noży będzie kompletny pod każdym względem.