Co należy zrobić, aby potrawy i wypieki nabrały złotego koloru. Mamy na to sposób

Piękny złoty kolor potraw i wypieków pomogą uzyskać znane przyprawy: kurkuma, szafran oraz suszone płatki pomarańczowego nagietka

Szafran, który przeznaczony jest do mięs i zup powinno się najpierw namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody a do potrawy dodać dopiero pod koniec jej przygotowywania.

Natomiast szafran, który ma być użyty do ciasta winno się namoczyć w małej ilości ciepłego mleka lub spirytusu ( w tym przypadku pręciki powinny moczyć się całą noc). Zabieg ten spowoduje, iż barwa szafranu rozejdzie się równomiernie po całym cieście.

Świetnym dodatkiem do ciast pomagającym uzyskać intensywną żółtą barwę jest nagietek. Jego płatki należy najpierw utrzeć na proszek, a następnie dodać ich niewielką ilość do mąki i dobrze wymieszać.

Do barwienia ryżu idealnie nadaje się kurkuma. Pozwala ona uzyskać podobną barwę co szafran, lecz jest o wiele tańsza.

Łyżeczkę kurkumy należy rozrobić w odrobinie ciepłej wody i dodać do gotującego się ryżu tak, by została ona wchłonięta przez ryż wraz z całym płynem.