Ciasto czosnkowe z ziołami i serem. Nikt nie oprze się jego zapachowi.

Kiedy wyciągam ciasto czosnkowe z piekarnika, cała rodzina szybko zbiera się w kuchni. W końcu oprzeć się smakowi tego wypieku jest po prostu niemożliwe!

przepis na sery i warzywa

Klasyczne połączenie sera, ziół, czosnku i najdelikatniejszego ciasta jest idealne na codzienną kolację i uroczysty obiad np. jako dodatek do zupy.

SKŁADNIKI

  • 300 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 11 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek kopru
  • 1 główka czosnku
  • 200 g masła
  • 200 g sera
  • prostokątne naczynie do pieczenia 25 x 11 cm

PRZYGOTOWANIE

Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.

ciasto drożdżowe z serem i ziołami

Następnie usuń folię, wymieszaj składniki i dodawaj powoli przesianą mąkę (zostaw trochę na posypanie stolnicy).

ciasto z serem i ziołami

Włóż przygotowane ciasto do miski, dodaj oliwę i dobrze ugnieć. Następnie przykryj folią i odstaw na 1 godzinę.

ciasto z serem i ziołami

W międzyczasie zmiel koperek w blenderze, dodaj masło i dobrze wymieszaj.

tarta z twarogiem i serem i zielenią

Ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i posmaruj nadzieniem na całej powierzchni.

Zwiń ciasto na rolkę. Przetnij ją wzdłuż na 2 części i zapleć z niego „warkocz”, a następnie zlep końce.

ciasto serowo-zielone

Przenieść powstałą przekąskę do blachy do pieczenia.

proste ciasto z serem i zielenią

Posyp na wierzchu startym serem, przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30–35 minut.

To wszystko, ciasto z czosnkiem i ziołami gotowe. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!