Babcine znakomite przepisy kulinarne – niezapomniane smaki

Babcia z pewnością zna wiele znakomitych przepisów, na dania które były przyrządzane przez prababcie i przez nie w momencie, kiedy jeszcze nasi rodzice byli w wieku szkolnym. Czasami warto jest zapytać dziadków o inspiracje kulinarne, i proste przepisy, które możemy przyrządzić we własnym domu.

Czasami kilka składników może zdziałać cuda, jeśli chodzi o potrawy tradycyjne, i staropolskie. Najczęściej nasze babci delektują się zupami, różnorodnymi bulionami z odrobina jarzyn, warzyw, i przypraw. Są niezapomnianym elementem dzieciństwa. W dzisiejszych bardzo rzadko słyszy się żeby młode pokolenie starało się gotować na obiad zupę.

Częściej spotykamy się z drugimi daniami, z ziemniakami z kotletem i surówką, gołąbkami, ze spaghetti, z ryżem z mielonym mięsem i z sosem słodko ñ kwaśnym, niż pomidorową, ogórkową czy ze szczawiową. Tradycyjny obiad złożony z dwóch dań powoli zanika. Babcie zawsze starały się przyrządzać tego typu obiadki, my idziemy po najprostszej linii oporu.

Często jest to uwarunkowane tym, ze w przeciągu tygodnia nie mamy za wiele czasu na przyrządzanie obfitych posiłków dla rodziny.

Przygotowujemy posiłki, które możemy w przeciągu godziny przygotować i zjeść. Gotujemy częściej kaszy, ryż, makarony, niż obieramy ziemniaki. Smażymy kotlety, zamiast przygotowywać wykwintne potrawy.

W domach gdzie jedno z rodziców zostaje w domu, takie posiłki znajdziemy. Jednak zawsze jest coś, za coś.