Ten cynamonowy przysmak rodem z Hiszpanii przyjął się u mnie w domu od pierwszego kawałka… Pycha.

Almoyshavena to wyjątkowo słodkie i aromatyczne ciasto, które pochodzi najprawdopodobniej z kuchni arabskiej, choć bardzo szybko zostało przyjęte przez hiszpańskich Żydów, czyli Sefardyjczyków. Ten przepis spodoba się każdemu, kto lubi cynamon i… nie lubi przepłacać.

Składniki:

– 200 ml wody,
– 50 g masła,
– 50 ml oleju słonecznikowego rafinowanego,
– 3 jajka,
– 130 g mąki pszennej,
– 3 łyżki cukru,
– 3 łyżki cynamonu w proszku,
– szczypta soli

Przygotowanie: 

1. Wlewamy do garnka wodę i olej oraz dodajemy masło. Całość gotujemy, a gdy składniki dokładnie się wymieszają, zdejmujemy garnek z ognia.

Przygotowanie: <br><br> 1. Wlewamy do garnka wodę i olej oraz dodajemy...

2. Dodajemy mąkę i sól – całość porządnie mieszamy drewnianą łopatką lub dużą łyżką.

2. Dodajemy mąkę i sól - całość porządnie mieszamy drewnianą łopatką lub dużą...

3. Dodajemy jajka – cały czas mieszając!

4. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier i smarujemy go olejem roślinnym. Na tym rozsmarowujemy ciasto.

3. Dodajemy jajka - cały czas mieszając! <br><br> 4. Na blasze do pieczenia...

 

 

 

 

5. Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, a na koniec wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni na około 20 minut.

5. Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, a na koniec wkładamy do piekarnika...

Zobaczycie, jak to dziecinnie proste ciasto posmakuje wszystkim domownikom! :)

Zobaczycie, jak to dziecinnie proste ciasto posmakuje wszystkim domownikom! 🙂

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!