Ta sycąca i pyszna zupa zachwyci wszystkim. A to wszystko dzięki kilku składnikom.

Dziś na obiad proponuje Wam sycącą i pyszną zupę. Chikhirtma jest gęstą gruzińską zupą, którą najczęściej robi się na bazie drobiu lub baraniny. Jej oryginalny smak i obłędny aromat zachwyca każdego smakosza zup!

Składniki

  • Kurczak 1 podwójna pierś (opcjonalnie mogą być inne części kurczaka np. podudzia itd.)
  • Żółtko jaja 5 sztuk
  • Cebula 250 g
  • Ocet winny 50 ml
  • Masło do podsmażenia
  • Czarny pieprz (ziarna) do smaku
  • Liść laurowy do smaku
  • Sól do smaku
  • Zioła do smaku
  • Kolendra do smaku

Przygotowanie

1. Ugotować bulion na bazie kurczaka, pół godziny przed końcem gotowania dodaj posiekane zioła, liść laurowy, sól i pieprz.

2. Wyjmij kurczaka i pokrój go na kawałki.

3. Obierz cebulę i posiekaj, a następnie usmaż na roztopionym maśle i dodaj ją do rosołu, gotuj przez 5–10 minut.

4. W misce wymieszaj żółtka z octem i wlej do bulionu cienkim strumieniem, cały czas mieszaj.

5. Włóż kurczaka znów do garnka, zagotuj zupę. Podawaj zupę posypaną mieloną kolendrą.

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!