Ta zapiekanka jest moim nowym hitem w domu. Lepiej zapisz ten przepis, bo będziesz do niego często wracała

Dynię można wykorzystać na wiele sposobów. Może być stosowana do przygotowywania produktów leczniczych, dekoracji wnętrz i oczywiście do przygotowywania pysznych potraw. Niebanalnym sposobem jej przyrządzenia jest wykorzystanie dyni do stworzenie przepysznego słodkiego deseru!

Dzisiaj podzielę się z Państwem przepisem na bardzo delikatną i smaczną zapiekankę z dyni . Ten deser twarogowo-dyniowy, zarówno pokochają dorośli jak i dzieci! Wygląda tak kusząco, że może także zajmować centralne miejsce na świątecznym stole.

SKŁADNIKI

  • 800 g dyni
  • 500 g twarogu
  • 200 g cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 25 g maku
  • tarta skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g śmietany

PRZYGOTOWANIE

1. Zacznij od wysuszenia kawałków dyni w piekarniku. Pozostaw 100 g do polewy. Resztę zmiel w blenderze lub maszynce do mięsa. Dodaj 70 g cukru, skórkę z pomarańczy, 2 jajka, 1 łyżkę skrobi i dobrze wymieszaj.

2. Namocz mak we wrzącej wodzie przez 15 minut. Następnie odlej wodę i osusz mak.

3. Wymieszaj w blenderze twaróg i 100 g cukru, na gładką masę. Następnie dodaj 2 jajka, 1 łyżkę skrobi i mak.

4. Przykryj spód formy papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp niewielką ilością mąki. Wkładaj do formy  naprzemiennie po łyżce masy twarogowej i dyni.

5. Delikatnie potrząsaj forma, aby masa była równomiernie rozłożona.

6. Drewnianym patyczkiem od ścian formy do środka „narysuj” kilka promieni. Umieść formę w piekarniku i piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

7. W międzyczasie przygotuj polewę: wymieszaj śmietanę, 30 g cukru, 1 jajko i 100 g puree z dyni.

8. Polej nią upieczoną zapiekankę i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut.

9. Zapiekankę podawać schłodzoną, udekorowaną np listkami mięty. Smacznego!

RADA REDAKCYJNA

Ilość cukru oczywiście można zwiększyć lub zmniejszyć. Jeśli jesteś na diecie, możesz zastąpić go miodem. Możesz także dodać cynamon, kandyzowane owoce i inne składniki, aby uzyskać jeszcze bardziej interesujący smak.

Jesteśmy pewni, że docenisz ten deser. Podziel się przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych, aby też mogli cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!