Jak zrobić zakwas chlebowy, który nigdy się nie kończy. Z nim każdy bochenek chleba będzie idealny.

Na świecie jest wiele przyjemnych zapachów, takich jak zapach nowej książki lub świeżo ściętej trawy, ale nic nie może się równać z aromatem świeżo upieczonego chleba. 

Ciepła, chrupiąca skórka, delikatny i wilgotny miąższ, rozpływający się w ustach – nie każdy bochenek chleba może pochwalić się takimi cechami , chociaż wszyscy pamiętamy smak świeżo wypieczonego chleba.

Zakwas wieczny – to nasza propozycja przepisu na dziś. Z nim każdy bochenek chleba będzie idealny!

Chleb żytni na zakwasie

Składniki:

  • Mąka żytnia 100 g
  • Woda 100 ml
  • Przygotowanie

Pierwszy dzień: Wymieszaj mąkę z ciepłą wodą (najlepiej w dwulitrowym słoiku) i przykryj pokrywką. Pozostaw mieszankę o konsystencji śmietany w ciepłym miejscu na jeden dzień. Pojawienie się pęcherzyków będzie sygnałem, że rozpoczął się proces fermentacji.

Dzień drugi. Wlej kolejne 100 ml ciepłej wody i dodaj 100 g mąki, wymieszaj aż do uzyskania gładkości i pozostaw na kolejny dzień.

jak gotować drożdże

Trzeci dzień. Proces fermentacji jest widoczny gołym okiem: zakwas powiększa się i jest pełen bąbelków. Jego zapach nie jest zbyt przyjemny, ale nie należy się martwić, tak powinno być. Dodaj takie same ilości mąki i ciepłej wody ponownie, po raz ostatni i umieść w ciepłym miejscu.

Czwarty dzień. Zapach stał się kwaśny, zakwas nieznacznie zmniejszył rozmiar i jest gotowy do zrobienia chleba. Weź tyle, ile potrzebujesz do przepisu i przenieś resztę zakwasu do półlitrowego słoika z otworami w pokrywie.

Przechowuj słoik w ciepłym miejscu, dodając co 12 godzin mąki i wody. W przypadku przechowywania w lodówce jest wymagane dokładnie składników co 5–7 dni. To jest naprawdę wieczny zakwas!

chleb na zakwasie

Wypróbuj nasz przepis na zakwas chlebowy i podziel się z nami swoimi wrażeniami!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!