Moja ciocia z Włoch nauczyła mnie się robić smaczną zapiekankę. Prosty przepis

Dziś mam dla Was przepis na coś specjalnego. Włoska zapiekanka z pewnością zagości w Twojej kuchni na dłużej

SKŁADNIKI:

  • 600-700 g mąki
  • 4 jajka
  • 3 litry wody
  • 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 300 g twardego sera (odpowiedni parmezan,  gouda, holenderski)
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g masła
  • 50 g oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj szpinak: włóż umyte warzywa na patelnie bądź naczynie żaroodporne i połóż je na wolnym ogniu. Kiedy liście zmniejszą już swoja objętość , dodaj oliwę z oliwek.

1 .  Przed przygotowaniem zapiekanki, zetrzyj ser.

2 . Wymieszaj mąkę i jajka w misce, a następnie zagnieć ciasto. Jego konsystencja powinna przypominać ciasto na ravioli lub pierogi. Odstaw na około 40 minut.

3 . Przygotuj czystą bawełniana bądź lnianą szmatkę. Rozwałkuj ciasto na długie paski (grubsze niż 3 milimetry). Aby to zrobić, użyj wałka lub maszyny do wałkowania ciasta. Ciasto można rozwałkować w formie dużego okrągłego ciasta. Umieść ciasto na tkaninie.

salame di verdura

4 . Na tkaninie połącz paski razem, aby uzyskać duże długie ciasto.

salame di verdura

5 . Połóż szpinak na cieście i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ciasta.

salame di verdura

6 . Posyp serem ( użyj około 200 gr ) , a następnie zwiń ciasto. Jeśli jego rozmiar jest zbyt duży, zwiń go w górę, jak pokazano na zdjęciu.

salame di verdura

7 . Zawiń wałek ciasta w szmatkę, a następnie uformuj w pierścień.

salame di verdura

8 . W garnku zagotuj 3 litry wody, posól. Do wrzącej wody włóż rolkę ciasta i gotuj około 20 minut.

9 . Gdy rolka jest już gotowa, wyjmij ją z garnka i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Ściągnij tkaninę, następnie pokrój rolkę na małe kawałki.

salame di verdura

10 . Umieścić kawałki w szklanym naczyniu do pieczenia i posyp resztką startego sera.

salame di verdura

11 . Pokrój masło na małe kawałki i umieść je na wierzchu zapiekanki.

salame di verdura

12 . Piecz potrawę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!