„Wiśnie pod śniegiem” w 30 minut – lekkie i chrupiące kwaśne ciasteczka

Najsmaczniejsze wypieki to oczywiście te domowej roboty. Dlatego dziś proponujemy Ci przygotować bardzo proste ciasteczka nadziewane wiśniami, które zamienią Twój zwykły szary dzień w piękną bajkę!

Ten uroczy, lekki deser z kruchego ciasta nazywany jest „wiśnią pod śniegiem” i może być ozdobą każdego świątecznego stołu. Ze względu na to jak szybko się je przygotowuje, warto korzystać z tego przepisu również na co dzień, gdy najdzie Cię po prostu ochota na coś słodkiego. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut!

Składniki

  • Mąka pszenna 400 g
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Śmietana 2 łyżki
  • Masło 150 g
  • Jajko 3 sztuki
  • Wiśnia 50 szt.
  • Konfitura wiśniowa 50 g
  • Cukier puder 1 łyżka

Przygotowanie

1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia w głębokiej misce, dodaj cukier i wymieszaj.

2. Dodaj śmietanę, jajka, pokruszone masło i szybko zagnieć ciasto.

3. Rozwałkuj ciasto w postaci długiego prostokąta o grubości 8 mm, rozłóż dżem na krawędzie i połóż na nim 50 wiśni pod rząd, jedna za drugą. Zroluj ciasto i pokrój na ciasteczka, w każdym po 2 sztuki wiśni.

4. Umieść je na blasze wyłożonej papierem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Posyp gotowe ciasteczka cukrem pudrem.

Ciastka z wiśniami są chrupiące, słodkie, z lekką kwaśnością. Świeże czy mrożone wiśnie idealnie nadają się do nadzienia. W środku można umieścić nie tylko wiśnie, ale także wszelkie inne owoce, suszone owoce, orzechy. Podziel się tym szybkim przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!