Prosty przepis na pyszne ciasto „Upletajka”. Każdy u mnie się tym zajada.

Wszyscy znamy różne domowe wypieki, na słodko czy też na słono. Wydaje się, że przygotowanie ich może być trudne, nie każda gospodyni domowa jest też zaprzyjaźniona z pieczeniem.

Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Ciebie najprostszy przepis na domowe francuskie ciastka pod niezwykłą nazwą „Upletajka”. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, a ciastka są po prostu fantastyczne!

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 200 g margaryny lub masła
  • 0,5 kg mąki

PRZYGOTOWANIE

1.Roztop masło i je ostudź. W osobnym pojemniku wymieszaj dwa żółtka i szklankę kwaśnej śmietany, następnie dodaj stopione masło, wymieszaj składniki, dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto.

2. Włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny. Po pół godzinie wyjmij, rozwałkuj i złóż je na pół, procedurę musisz powtórzyć kilka razy, aby uzyskać odpowiednie ciasto francuskie.

3. Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Możesz wybrać te, które lubisz najbardziej: np. gotowane jajka ze szczypiorkiem lub mięsne nadzienie. Do nadzienia mięsnego możesz dodać przykładowo cebule, mięso mielone, pieprz, przyprawy, czosnek, warzywa.

4. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego duży kwadrat, podziel go mniejsze kwadraty i napełnij wybranym nadzieniem.

5. Złóż ciasto w trójkąt i zaciśnij krawędzie.

6. Piecz w piekarniku przez około 12–15 minut w temperaturze 180–190 stopni.

Powiedz znajomym o tym przepisie! Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!