Apetyczne leniwe pierogi z tajnym nadzieniem: ugryź i dowiedz się

Chcesz ugotować coś pożywnego i niezwykłego na śniadanie dla rodziny? Nie ma nic łatwiejszego od leniwych pierogów!

Jako niespodziankę w nich znajdziesz- soczyste wiśnie. Mogą być świeże, mrożone lub nawet ze słoika, najważniejsze aby nie miały pestki. Zamiast wiśni można użyć sezonowych owoców: truskawek, porzeczek itp.

Składniki

  • Twaróg 400 g
  • Cukier 4 łyżki
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól 1 szczypta
  • Wiśnia 300 g
  • Mąka pszenna 6 łyżek

Przygotowanie

1. Twaróg wymieszaj z cukrem, jajkiem i solą. Dodaj mąkę, wyrób miękkie ciasto.

2. Na blacie zmiażdż dłońmi ciasto. Uformuj z niego podłużny rulon. Rozwałkuj go, aby utworzyć długi prostokąt. W tej samej odległości od siebie, umieść po 1 wiśni na całej długości prostokąta. Przykryj wiśnie wolną krawędzią ciasta i pokrój na małe kwadraty. Zlep krawędzie widelcem.

3. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie, przez minutę od momentu ich wypłynięcia.

Gorące pierogi podawaj z gęstą śmietaną, masłem, cukrem lub syropem z wiśni. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!