Sąsiadka wylała ciasto na blachę do pieczenia i otrzymała najszybsze na świecie naleśniki. Zdradzam Wam przepis

Przepis na leniwe fińskie naleśniki zachwyci wszystkich fanów niezwykłych wypieków! Wyjątkowość tego dania tkwi w tym, że naleśniki są pieczone w piekarniku!

Przepis nie jest pracochłonny, ponieważ pieczenie nie wymaga stałej obecności gospodyni w kuchni, dlatego przypadnie on do gustu nawet zapracowanym gospodynią.

Składniki Ciasta

  • 500 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Składniki nadzienia

  • 200 g twarogu 
  • 1-2 łyżki cukru
  • dżem owocowy, wiśnie we własnym soku lub mrożone jagody

Przygotowanie

1. Włącz piekarnik. Rozgrzej do 200-250 stopni.

2. Ubij jajka z cukrem, dodaj szczyptę soli, wlej mleko , wymieszaj. Wsyp porcje mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszaj, aż grudki znikną.

3. Dodaj roztopione masło , wymieszaj ponownie i wylej ciasto na patelnię wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem. Piecz naleśniki przez 15–20 minut (w zależności od piekarnika). Gotowe naleśnik, lekko ostudź.

4. Przygotuj nadzienie, twaróg utrzyj z cukrem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek śmietany lub jogurtu. Posmaruj farszem naleśnika, dodaj np.  jagody, zwiń w rulon. Podawaj pokrojony w grubsze plastry posypane cukrem pudrem.

5. 5 minut przygotowań i 20 minut pieczenia . Na śniadanie – po prostu cud! Nie przejmuj się, jeśli naleśnik wyrośnie zbyt mocno w procesie pieczenia. Osiądzie po ochłodzeniu.

6. Fińskie naleśniki można podawać ze wszystkim: z dżemem, śmietaną, miodem. A jeśli zmniejszysz ilość cukru w ​​cieście, możesz również zamienić farsz na słony (tarty ser, mięso mielone, warzywa, grzyby).

Gotuj z przyjemnością i dziel się przepisami ze znajomymi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!