Szybkie ciasto drożdzowe „10-minutowe”: wystarczy je ugnieść, nawet nie czekać, aż drożdże się obudzą!

Nadzienie ciasta każdy wybiera sam według swojego gustu i upodobań, ale to co jest najważniejsze to dobry przepis na ciasto, zwłaszcza jeśli jest to słodkie ciasto.

Podzielimy się z Tobą przepisem na idealne, szybkie  ciasto oraz z tajemnicami jego przygotowania, które zapewnią jego miękkość i to, że będzie świeże przez długi czas.

To proste ciasto drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko około 10 minut. Nie trzeba go dodatkowo wyrabiać lub czekać, aż drożdże zaczną działać.

Szybkie ciasto drożdżowe – składniki

  • Mąka pszenna 700 g
  • Woda 350 ml
  • Cukier 3 łyżki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy 4 łyżki
  • Masło 80 g
  • Drożdże 33 g

Szybkie ciasto drożdżowe

Przygotowanie

Wyjmij drożdże z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby się rozgrzały. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Wlej wodę do patelni i włącz ogień, rozpuść w niej masło i zdejmij z ognia. Pozostawić do ostygnięcia aby mieszanina nie była gorąca a ciepła, dodaj drożdże, sól, cukier i olej słonecznikowy i wymieszaj.

przepis na ciasto drożdżowe

Wlej płynną mieszaninę do głębokiej miski, przesiej mąkę i zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.

Umieść ciasto na blasze i piecz przez 10 minut z uchylonymi drzwiami piekarnika, a następnie 30 minut z zamkniętymi.

jak zrobić ciasto drożdżowe

Jeśli używasz suchych drożdży, wystarczy 11 g. Ciasto wzrośnie znakomicie zarówno w tym, jak iw drugim przypadku, ponieważ tajemnica gotowania polega na pieczeniu dwuetapowym , co pozwala na szybkie podgrzanie ciasta, ale stopniowo.

Jak podoba Ci się nasz przepis na ciasto ?

Nadaje się również do zrobienia domowej pizzy i innych słodkich wypieków. Pamiętaj, aby podzielić się nim z innymi miłośnikami wypieków!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!