Jeden z moich najsmaczniejszych dodatków do kanapki. Przepis zdradził mi mój dziadek, więc dzielę się nim z Wami

Suszone mięso z aromatycznymi przyprawami i czosnkiem – najsmaczniejszy domowy dodatek na kanapki. Ma wiele zalet w stosunku do odpowiedników sklepowych: brak sztucznych konserwantów, długi okres trwałości, łatwość przygotowania i oczywiście, niezrównany smak…

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowiny (długi mięsień grzbietowy lub schab bez kości)
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE

1. Umyj mięso, osusz je ręcznikiem papierowym. Natrzyj mięso solą i umieścić w pojemniku z pokrywką. Wstaw pojemnik do lodówki na 2-3 dni, okresowo zaglądając i wylewając uwolniony sok.

2. Przygotuj mieszankę przypraw. Obierz czosnek, przeciśnij przez prasę, natrzyj nim oraz kminkiem, pokruszonym liściem laurowym, kolendrą, ziarnami gorczycy, pieprzem i odrobiną soli mięso.

3. Zawiń mięso w podwójnie złożoną gazę lub cienki ręcznik lniany. Owiń nitką, aby uzyskać rodzaj kokonu, i zawieś bezpośrednio w kuchni, gdzie powietrze jest bardziej suche.

4. Suszona wieprzowina będzie gotowa za 3-4 dni. Smacznego!

Taki domowy przysmak możesz przechowywać w lodówce. Będzie pasować do codziennych kanapek i jako przekąska na świąteczną ucztę.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!