13 prostych i pysznych słodyczy bez pieczenia – nr 5 jest najlepszy :P

Uwielbiam słodycze, ale czasem bywam leniwa, nie mam czasu na pieczenie, długotrwałe przygotowania i sprzątanie. Dlatego mam swoje proste i sprawdzone przepisy na słodkości, którymi się dziś z Wami podzielę!  

Zacznijmy od najprostszej i najbardziej znanej receptury – „kiełbasek”. Zasada jest prosta – mieszamy, owijamy w folię, wkładamy do lodówki.

Kakao, masło, kawałki pokruszonych ciasteczek, można dodać orzechy – wymieszać, zawinąć w folię jak  „kiełbaski” i schłodzić w lodówce

Zamiast ciasteczek można dodać sporo orzechów, np takich jak pistacje.

„Kiełbasa” ze słomką

Toffi i masło, słodka słomka – najpierw masło, dodać toffi, słomkę ptysiowa, wymieszać, zawinąć jak „kiełbaski” , włożyć do lodówki.

„Kiełbasa” z chrupek kukurydzianych

Toffi, trochę masła, kukurydziane chrupki- najpierw rozpuścić składniki, wymieszać i włożyć do lodówki zawinięte bądź np w salaterkach deserowych.

Mrowisko w 10 minut

Gotowane skondensowane mleko, masło, trochę gęstej śmietany, orzechy (do smaku), ciasteczka. Wymieszać  skondensowane mleko z roztopionym masłem, orzechami i pokruszonymi ciasteczkami, ułożyć masę formując „mrowisko” , posypać górę makiem (do smaku)

Bounty w 5 minut

Wymieszać wiórki kokosowe, odrobinę masła i skondensowane mleko, uformować małe batony, ułożyć na pergaminie, polać roztopioną czekoladą – włożyć do lodówki.

Rafaelki

Skondensowane mleko wymieszać z wiórkami kokosowymi. Migdał obtoczyć powstałą masą, formując małe kulki, a następnie posypać je suchymi wiórkami

Sherbet

Orzechy włoskie, rodzynki, suszone owoce, masło, biała czekolada. Roztop czekoladę, zmiękcz masło, posiekaj suszone owoce, orzechy, wymieszaj, zawinąć np w rulon, włożyć do lodówki, przed podaniem pokroić na kawałki.

Ciasto bez pieczenia

Ciasto z dzieciństwa. Herbatniki, szybko zanurzać w mleku, ułożyć w kwadrat i posmarować np.  warstwami bitej śmietany z cukrem, twarożkiem ( można dodać owoce, orzechy, czekoladę ).

Wariantów tych ciast pełno – włącz fantazję!

Ogólnie rzecz biorąc, w słodyczach bez pieczenia, najważniejsze jest, aby wybrać swoje ulubione składniki, wymieszać i cieszyć się ich smakiem!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!