Sernik z malinami dla leniwych w 15 min! Smakuje obłędnie <3

Tym razem sernik zrobiłam z serka mascarpone i aromatycznych malin w galaretce. Kremowa postać mascarpone świetnie połączyła się z lekko chrupiącym czekoladowym spodem i galaretką z malinami.

Zamiast mascarpone można użyć zwykłego sera kremowego z wiaderka, ale smak będzie już nieco inny, chociaż również bardzo smaczny. To samo, jeśli chodzi o maliny, można je zastąpić innymi ulubionymi owocami, polecam jednak użyć malin, gdyż ich smak jest niepowtarzalny. Maliny są bardzo delikatne i nietrwałe, dlatego w sezonie warto się na nie skusić, gdyż zimą świeżych nie dostaniemy.

Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie maliny i korzystacie z nich o tej porze roku. Uwielbiam je za ten cudowny aromat, smak i kolor, szkoda, że sezon na nie jest taki krótki.

Składniki:
(foremka o średnicy 28 cm) 

Spód do sernika:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

Masa z malin:

  • 500 g świeżych malin
  • 6 – 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 1/2 galaretki malinowej

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe
    Do odmierzania używam: szklanka – 250 ml, łyżka – 15 ml. 
    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.

Jak zrobić sernik z mascarpone bez pieczenia?

 Spód do sernika na zimno:

  1. Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać wody. Podczas roztapiania masę ciągle mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
  2. Herbatniki rozdrobnić w blenderze i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek, którą wykleić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Foremkę wstawić do lodówki, aby masa nieco zastygła.

Masa z serka mascarpone:

  1. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, lekko podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać, aby nie przebić), pod koniec ubijania dodać ziarenka wanilii i stopniowo dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera do czasu połączenia się składników i na sam koniec ciągle miksując, stopniowo dodać wystudzoną ciekłą żelatynę. Po dodaniu żelatyny długo już nie miksować.
  3. Masę serową wyłożyć na spód z herbatników i wyrównać, następnie wstawić do lodówki, aby stężała.

Masa z malin:

  1. Maliny delikatnie opłukać wodą, wybrać około 30 sztuk ładnych w miarę równych malin i położyć je na papierowym ręczniku, aby osuszyć z wody.
  2. Pozostałe maliny włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny, gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 – 15 minut, aż maliny się rozpadną i rozpuści się cukier.
  3. Następnie dodać do masy 1 1/2 galaretki i mieszać do czasu, aż się rozpuści (nie gotować).
  4. Wystudzoną masę z malin wyłożyć na ser, wyrównać i ułożyć na niej pozostałe maliny.
  5. Wierzch delikatnie zalać rozpuszczonymi w 700 ml wrzącej wody i wystudzonymi 2 galaretkami.
  6. Sernik wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby stężał.
You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!