Przepis na rumuńskie gołąbki – oto jak sprawić, by znane danie stało się jeszcze bardziej doskonałe <3

Chociaż gołąbki są kochane przez ludzi w wielu krajach, są one przyrządzane inaczej w każdym miejscu. Dziś proponuje zamienić swój przepis z czasów radzieckich w celu spróbowania ich rumuńskiej wersji , równie pysznej!

Do przygotowania tego przepisu można wykorzystać mięso z wieprzowiny, wołowiny lub indyka. Lokalni smakosze w sumie łączą kilka rodzajów mięsa. My polecamy do przygotowania wybrać wieprzowinę lub mieloną wołowinę , ponieważ z innego mięsa danie nie jest tak soczyste.

SKŁADNIKI

  • 1 główka świeżej kapusty
  • 250 g mięsa wieprzowego lub mielonej wołowiny
  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA SOS

  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Aby oddzielić liście było łatwiej, włożyć kapustę ( usunąć najpierw ostrożnie głąb ) do mikrofalówki na 7-10 minut. Następnie opłukać ją pod zimną wodą. Teraz liście powinny łatwo dać się oddzielić.

Ryż ugotować na półtwardo.

Pokroić cebulę na małe kawałki, zetrzeć marchewkę i usmażyć wszystko na patelni.

Wymieszać zawartość patelni z ryżem, dodać mięsa mielonego. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Teraz nadziać liście kapusty przygotowanym farszem i zawinąć jak tradycyjne gołąbki. Ułożyć je na lekko wysmarowanej masłem blasze do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym. Podlać 0,5 szklanki wody.

Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

Teraz jest czas na przygotowanie sosu. Drobno posiekać pomidory, zetrzeć ser, posiekać pietruszkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać.

 

Dodać śmietanę, pieprz, sól i ponownie wymieszać.

Równomiernie polać nim gołąbki i z powrotem włożyć je do piekarnika. Po 15 minutach gołąbki będą gotowe.

Gotowanie gołąbków z mięsem to prawdziwa sztuka. Co zrobić ab nasze danie było jak najbardziej smaczne:

Aby uzyskać bogaty smak gołąbków, należy skosztować nie tylko mięsa mielonego, ale także samej kapusty.Grube części z liści kapusty powinny być odcięte – takie gołąbki będą bardziej miękkie

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!