Smażone roladki z kapusty pekińskiej: smak mile zaskoczył mnie i gości

Smażone, nadziewane roladki z kapusty pekińskiej. Idealne danie na szybki obiad bądź ciepłą kolację. Do ich przyrządzenia wybierz jak największą główkę kapusty: ważne jest, aby uzyskać jak najwięcej rozłożystych, szerokich liści.

Pomidory do nadzienia najlepiej sprawdzą się mięsistych odmian. Jeśli w trakcie krojenia okażą się zbyt soczyste, połóż pokrojone w kostkę na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci.

Składniki

  • Kapusta pekińska 1 sztuka
  • Jajko 4 sztuki
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Pomidor 2 sztuki
  • Twardy ser 200 g
  • Zioła jeden pęczek
  • Śmietana 3 łyżki

Przygotowanie

1. Oddziel liście kapusty od łodygi. Usuń najtwardszą część podstawy, rozbij liście za pomocą tłuczka kuchennego. Wymieszaj jajka z solą i pieprzem. Dodaj mąkę, wymieszaj na gładką masę.

2. Każdy liść kapusty zanurz w cieście i smaż na oleju słonecznikowym przez minutę po obu stronach. Kładź je na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

3. Do przygotowania nadzienia pokrój pomidory na pół, usuń nasiona łyżką. Potnij pozostałą część w kostkę. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z posiekanymi ziołami i śmietaną. Dopraw do smaku i wymieszaj.

4. Połóż trochę farszu na krawędzi usmażonego liścia kapusty, zwiń go w rulon. Umieść potrawę na talerzu i podawaj.

Ser daje delikatność nadzieniu, a pomidory z ziołami – świeżość. Oczywiście możesz wybrać nadzienie do roladek według własnego gustu i smaku. Nie zapomnij opowiedzieć znajomym o swoim kulinarnym odkryciu i podzielić się wrażeniami z przygotowania przepisu!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!