Ptasie mleczko: delikatne i smaczne, jak w dzieciństwie!

Trudno znaleźć osobę, która by nie kochała, ani nie słyszała o „Ptasim mleczku”. Dlatego proponuje Wam przyrządzenie tego genialnego deseru we własnej kuchni!

Składniki

  • 3 białka
  • 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 140 g cukru
  • 50 g masła
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 gorzkie czekolady

Przygotowanie:

Żelatynę zalej 4 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na bok na kilka minut.

Szklaną formę (około 35×25 cm) wyłóż folią spożywczą.

Do garnka wlej mleko, dodaj masło i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia masła. Wyłącz ogień i pozostaw mieszaninę do ostudzenia.

Napęczniałą żelatynę przełóż do małego rondelka i podgrzewając na małym ogniu, dodaj 70 g cukru. Całość dokładnie wymieszaj i trzymaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny i cukru. Uważaj aby nie zagotować mieszanki! Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut.

Do miski wbij białka i ubij je na sztywną pianę, następnie dodawaj do niej małymi porcjami pozostały cukier – cały czas ubijaj. Kiedy białka są już gotowe, zmniejsz obroty i powoli wlej żelatynę z cukrem.

Dodaj mleko z masłem, całość dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.

Gotową masę przelej do formy, wyrównaj powierzchnię za pomocą łyżki bądź szpatułki i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu wyjmij formę z lodówki.

W kąpieli wodnej rozpuść dwie czekolady i posmaruj nią mleczną piankę – uważaj aby czekolada nie byłą zbyt gorąca. Gotowe!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!