Pyszne przekąski w 15 min. Ze stołu znikają błyskawicznie

Nadal zastanawiasz się, co przygotować pysznego z tortilli?

Ułożyliśmy dla Ciebie doskonałą kolekcję przekąsek z najbardziej smakowitymi rodzajami nadzienia.

Są odpowiednie na każdą okazję: lunch, kolacje,  a nawet jako przekąskę dla męża w pracy lub tez jako bufet dla nieoczekiwanych gości.

© Depositphotos

Tortilla z różnymi nadzieniami

© Depositphotos

SMACZNE DODATKI DO TORTILLI

1. Rozgnieć widelcem jedną puszkę ryb w sosie własnym. Dodaj 200 g startego twardego sera, kopru i majonezu. Zwiń rolkę pita, pozostaw ją na 10-15 minut.

2. Potnij 350 g gotowanego fileta z kurczaka na cienkie plasterki . Zmieszaj z 2 porcjami roztopionego sera startego na tarce o grubych oczkach. Dodaj świeże zioła.

1. 200 g twarożku zmieszaj z 2 łyżkami śmietany i z koperkiem. Dodaj 2 rozdrobnione ząbki czosnku oraz sól do smaku.

2. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa 200 g ugotowanej fasoli. 1 dużą cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Wymieszaj fasolkę, smażoną cebulę i 2 rozdrobnione ząbki czosnku, sól do smaku.

3. Wymieszaj 250 g paluszków krabowych z 1 świeży ogórkiem drobno pokrojonym oraz z 2 jajkami startymi na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj wszystko z majonezem, solą i dodaj ulubione zioła.

1. Wymieszaj pokrojonej drobno 200 g szynki, z startymi 200 g twardego sera oraz 2 ogórkami pokrojonymi na cienkie plasterki. Wymieszaj wszystko z majonezem.

2. Zetrzyj 1 świeżą marchewkę, 2 świeże ogórki i wymieszaj je z majonezem. Pomidora pokrój w pół pierścienie. Połóż mieszaninę marchewki z ogórkiem w tortilli a plastry pomidora na wierzchu.

3. Usuń skórkę z bakłażana i posiekaj warzywo wzdłuż na paski o szerokości 0,5 cm, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą, osuszy papierowym ręcznikiem i smaż z obu stron na oleju roślinnym.

1. Połóż pieczone bakłażany na tortilli i posmaruj je śmietaną. Połóż pokrojone pomidory na śmietanie. Możesz dodać również czosnek.

2. Wymieszaj 3 kiszone ogórki i 3 gotowane ziemniaki starte na tarce. Wymieszaj warzywa z posiekanym wędzonym filetem z kurczaka, zielonym groszkiem i majonezem.

1. 200 g pieczarek usmaż z cebulą na oleju roślinnym. Ostudź i dodaj 100 g twardego startego sera oraz posiekany koperek.

2. Posmaruj tortillę serkiem śmietankowym. Umieść sałatę lub kapustę pekińską na wierzchu. Połóż puszkę łososia na jednym końcu placka, starty ser na środku i pokrojone paluszki krabowe na drugim końcu.Zwiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.

1. Wspaniałą opcją śniadaniową są słodkie bułeczki pita.

2. Twarożek i wszelkie owoce lub dżemy nadają się idealnie jako nadzienie. Aby rolki były chrupiące, smaż je z obu stron na suchej patelni.

Zapiekana tortilla z mięsem

SKŁADNIKI

  • 4 placki tortilli
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 400 g twardego sera
  • 3 jajka
  • 8 pomidorów
  • świeże zioła
  • sól, pieprz do smaku

© Depositphotos

PRZYGOTOWANIE

1. Mięso usmaż na patelni,  posól i popieprz do smaku. Pomidory pokrój w pierścienie.

2. Połóż na stole placki tortilli, na nie połóż gotowe mięso mielone, posyp je startym serem, połóż na nich pokrojone pomidory. Posyp posiekanymi ulubionymi ziołami. Zwiń w rulony.

3. Ułóż tortille na wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia. Obficie posmaruj je ubitym jajkiem z każdej strony. Wlej pozostałą masę jajeczną na tortillę.

4. Piecz tak przygotowane placki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

5. Schłodzone rolki pokrój na porcje i podawaj do stołu. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!