5 pomidorów, cebula, czosnek, zioła… – 5 minut i gotowa. Pyszna przystawka z pomidorów

Przystawka z pomidorów z cebulą i czosnkiem przypadnie do gustu wszystkim smakoszom tego warzywa.

Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto, każda nawet początkująca gospodyni sobie poradzi z jej przygotowaniem. Niezwykłego smaku nadaje jej połączenie miodu i ostrej papryki. A czosnek czyni ją bardzo aromatyczną.

Składniki

  • Pomidor 5 sztuk
  • Cebula 3 sztuki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej słonecznikowy 4 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Czerwona ostra papryka 1 szczypta
  • Miód 1,5 łyżki
  • Sól 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

1. Pomidory pokrój w plastry o grubości 0,5–0,6 cm, posiekaj cebule w pierścienie, a czosnek w małe kawałki.

2. Wymieszaj miód i sok z cytryny. Dodaj olej słonecznikowy, bazylię, sól i ostrą paprykę.

3. Weź słoik i połóż pomidory na dole jako pierwszą warstwę. Posyp cebulą i czosnkiem. Powtarzaj warstwy w tej kolejności, aż zużyjesz wszystkie składniki.

4. Wlej mieszaninę, zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij słoikiem. Włóż przekąskę z pomidorów i cebuli do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Pachnące pomidory z cebulą prosto ze słoika nadają się idealnie na piknik lub grilla. Możesz dodać trochę więcej ziół do słoika. Dodaj przepis do zakładek i podziel się przepisem ze znajomymi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!