Przekąska „Napoleon” zrobi furorę na świątecznym stole

Ta przystawka na pewno nie pozostanie nietknięta – Twoi goście zjedzą nawet ostatnie okruchy! Przekąska zaskoczy Twoich gości nie tylko wyszukanym i obłędnym smakiem ale tez wyglądem, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole!

SKŁADNIKI

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 2 gotowane udka z kurczaka
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 100 g twardego sera
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100-150 g szynki
  • 6 łyżek majonezu

SKŁADNIKI DO DEKORACJI

  • 1 kiszony ogórek
  • 200 g twarożek śmietankowy
  • cebula dymka
  • pietruszka
  • pomidorki cherry
  • rzodkiewka

PRZYGOTOWANIE

1. Delikatnie rozwiń gotowe ciasto francuskie, wytnij 3 kawałki o tym samym prostokątnym kształcie i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut.

2. Przygotowane placki muszą ostygnąć, następnie przetnij je ostrożnie wzdłuż na 2 części.

3. Odłóż ciastka na bok i zacznij przygotowywać nadzienia. Gotowane mięso drobiowe drobno posiekaj, zrób to samo z kiszonymi ogórkami,dodaj niewielką ilość majonezu i podziel na 2 części – pierwsze nadzienie jest gotowe.

4. Połóż połowę nadzienia na pierwszym placku. Zalecamy smarowanie każdego kawałka ciasta niewielką ilością majonezu, aby gotowe ciasto było soczyste.

5. Przygotuj drugie nadzienie: marchew zetrzyj na drobnej tarce, dodaj straty ser, posiekany czosnek i dopraw do smaku niewielką ilością majonezu. Położyć farsz na następnym placku równomiernie, po posmarowaniu majonezem. Umieść następny kawałek ciasta na wierzchu.

6. Kolejną warstwą jest szynka. Połóż cienkie plasterki na wierzchu ciasta francuskiego.

7. Przykryj szynkę ciastem, ułóż drugą połowę nadzienia z kurczaka, przykryj ostatnim ciastem i dobrze dociśnij. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

8. Posmaruj ciasto twarożkiem śmietankowym ze wszystkich stron, udekoruj zieloną cebulką, pomidorkami cherry i rzodkiewką.
Użyj swojej wyobraźni i zaskocz gości!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!