Pracownica pewnej kawiarni zdradziła przepis na świąteczny serniczek z wiśnią. Prosty i smaczny

Proste i szybkie przepisy mają specjalne miejsce w mojej książce kucharskiej. Ostatnio pod nagłówkiem deserów pojawił się nowy przepis na ten pyszny sernik. Jest łatwy do przygotowania, ale też pięknie wygląda dlatego jest idealny również na świąteczny stół!

Aby zrobić te proste i smaczne ciasto w domu potrzebujesz zestawu składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.  Przygotujesz je na prawdę szybko, a zamiast wiśni możesz użyć innych owoców np. malin, jagód itd.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 80 g mąki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA MASĘ

  • 250 g twarogu
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny
  • 40 ml wody
  • 200 g wiśni
  • 15 g cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE

1. Na początek przygotuj biszkopt. Wymieszaj jajko z cukrem za pomocą miksera. Dodaj do nich olej roślinny, śmietanę i nadal ubijaj.

2. Połącz mąkę, kakao, cukier waniliowy i proszek do pieczenia w oddzielnym pojemniku.

3. W małych porcjach dodawaj suchą mieszaninę do płynnej, delikatnie wymieszaj.

4. Włóż ciasto do natłuszczonego naczynia do pieczenia.

5. Włóż biszkopt do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20 minut. Sprawdzaj gotowość drewnianym patyczkiem czy wykałaczką, jeśli ciasto jest gotowe patyczek powinien być suchy. Gotowe ciasto pozostaw niech ostygnie w formie.

Teraz przygotuj prostą i pyszną śmietankę . Zalej żelatynę wodą o temperaturze pokojowej i odstaw na 20 minut.

6. W międzyczasie wymieszaj twaróg ze śmietaną za pomocą miksera. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.

7. W kąpieli wodnej rozpuść żelatynę i pozwól jej ostygnąć. Delikatnie dodaj do śmietany, kontynuuj ubijanie mikserem. Możesz dodać trochę więcej śmietany, jeśli krem ​​jest zbyt gęsty.

8. Wyłóż formę folią, aby łatwiej było oddzielić gotowe ciasto. Na dno wlej odrobinę masy i równomiernie rozprowadź.

9. Ciastko pokrój w kostkę i ułóż na kremie. Między kawałkami rozłóż wiśnie i polej śmietankowym kremem. Powtarzaj tę czynność do momentu wyczerpania się składników.

10. Przykryj formę folią i włóż ją do lodówki na 6 godzin. Ostrożnie wyjmij gotowe ciasto, odwracając formę do góry nogami. Gotowe!

Jeśli podoba Ci się przepis, pokaż go znajomym!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!