Kilka wspaniałych potraw z ziemniaków: To najlepsze przepisy jaki udało mi się znaleźć

Na naszym stole ziemniaki są obecne niemal nieustannie w różnych formach: gotowane, smażone lub pieczone. Ale istnieje wiele innych sposobów na przygotowanie tego kochanego przez nas warzywa.

To najlepsze przepisy jaki udało mi się znaleźć!

Potrawy z ziemniaków często pomagają nam w różnych sytuacjach, ponieważ to warzywo jest zawsze w naszych kuchniach, a przygotowanie niego jest całkiem proste. Oprócz znanych nam dań głównych, istnieje wiele ciekawych opcji, które doskonale urozmaicają zwykłe menu.

Placki ziemniaczane z ziołami

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • olej słonecznikowy
  • szczypta szałwii
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1. Dokładnie umyj ziemniaki i zetrzyj je razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

2. Odciśnij sok ze startych ziemniaków. Następnie przenieś je do głębokiej miski, dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz i zioła, dobrze wymieszaj na jednolitą masę.

3. Rozgrzej olej słonecznikowy na głębokiej patelni. Z masy ziemniaczanej formuj na patelni małe placuszki i smaż je po obu stronach na złoty kolor. Następnie kładź je papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar oleju.

4. Podawaj danie do stołu z kwaśną śmietaną lub sosem śmietanowym.

Pieczone paszteciki ziemniaczane

Składniki

  • 500 g gotowych ziemniaków (ugniecionych na puree)
  • 3 jajka
  • 2 rodzaj twardego sera po 100 g każda
  • 100 g boczku
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1. Roztrzep jajka widelcem. Usmaż boczek w niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. Następnie zmiażdż go na małe kawałki.

2. Obierz cebulę i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami, jajkami, dwoma rodzajami tartego sera i boczkiem. Dodaj pieprz do smaku.

3. Uformuj z masy małe paszteciki, posmaruj odrobiną masła na górze każdego, możesz posypać je również tartym serem.

4. Piecz danie przez około 30–35 minut w piekarniku podgrzanym do 200 ° C. Poczekaj, aż przygotowane danie ostygnie, a następnie podawaj jako przystawkę ze śmietaną lub majonezem.

Zupa ziemniaczano-cebulowa

Składniki

  • 4 sztuki cebuli
  • 6 ziemniaków
  • 300 g zielonego groszku
  • 250 boczku wieprzowego
  • 750 ml wody
  • 250 ml białego wina
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1. Cebulę pokrój w pierścienie, ziemniaki w drobną kostkę. Wodę podgrzej w garnku.

2. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek na patelni bez oleju, a następnie dodaj do niego cebulę i smaż na złoty kolor.

3. Dodaj zawartość patelni do wrzącej wody i wlej wino. Zagotuj, dodaj ziemniaki i ugotuj do miękkości.

4. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj do zupy groszek, sól i pieprz. Podawaj zupę na gorąco, ozdobioną grzankami lub gałązkami świeżych ziół.

Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 g szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g chudego twarożku
  • 400 g greckiego jogurtu
  • 100 ml chudego mleka
  • 100 g twardego sera
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

1. Obierz ziemniaki, pokrój na 4 części i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie gotowe. Następnie wyjmij, schłódź trochę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Cebulę drobno posiekaj. Rozpuść masło i rozetrzyj twaróg widelcem.

3. W głębokiej misce wymieszaj ziemniaki, masło, mleko, twaróg, jogurt, cebulę, przyprawy i połowę tartego sera.

4. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego mieszankę ziemniaków. Posyp pozostałym  serem na wierzchu i piecz w piekarniku w 190 ° C przez około pół godziny.

Amerykańska sałatka ziemniaczana

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łodyga selera
  • 80 g majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój w półpierścienie.

2. Obierz cebulę i pokrój w dużą kostkę, a paprykę w małą kostkę.

3. Dokładnie umyj ziemniaki i ugotuj je bez obierania. Odstaw do ostygnięcia a następnie obierz i pokrój na duże kawałki.

4. Z posiekanych ogórków, łodygi selera, majonezu i musztardy przygotuj sos sałatkowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

5. W głębokiej misce wymieszaj ziemniaki, jajka, cebulę i paprykę, dodaj do nich sos i wszystko wymieszaj. Przykryj pojemnik folią spożywczą i pozostaw sałatkę amerykańską w lodówce na 6 godzin. Wyjmij z lodówki na 20-30 minut przed podaniem i udekoruj ziołami.

Który przepis najbardziej Ci się podoba? Podziel się nimi ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!