Bujne (jak pączki) placuszki bez jaj. Nie opadają po smażeniu i można je jeść nawet na zimno

Wiele gospodyń domowych nawet nie podejrzewa, że ​​bez dodatku jajek można zrobić przepyszne placuszki, które nie są gorsze, a nawet i są smaczniejsze niż klasyczna ich wersja.

Na cieście z kefiru, bez jaj są miękkie i puszyste jak puch. Z wyglądu i smakowo przypominają drożdżowe racuchy, ale przygotowuje się je znacznie szybciej. Są świetna opcją na śniadanie czy ciepła kolację.

SKŁADNIKI

  • 250 ml kefiru
  • 200 g mąki
  • cukier według gustu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Do miski wlej ciepły kefir, dodaj sól i sodę.

2. Dodaj cukier, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto.

3. Ciasto odstaw na około 5 minut, w  międzyczasie rozgrzej olej na patelni.

4. Na patelnię nakładaj około 1 łyżki ciasta, formując małe placuszki i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż na złoto-brązowy kolor.

5. Bardzo puszyste placuszki są gotowe. Ze względu na brak jaj w recepturze, naleśniki pozostają miękkie nawet jeszcze drugiego dnia. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!