Pyszne chlebki pita z nadzieniem – idealna przekąska na kolację
Tortille, kto ich nie lubi ?! Ciasto na nie można przygotować z dowolnej mąki, w zależności od preferencji smakowych.
Na przykład tortille kukurydziane są bardzo popularne w Gruzji .
W kuchni fińskiej danie to jest tradycyjnie pieczone z ziemniaków .
W kuchni rosyjskiej i ukraińskiej najczęściej wytwarza się je z mąki pszennej, a także z ciasta z twarogiem.
Puszyste i miękkie, z różnymi nadzieniami w środku, są sycące. Mogą nawet zastąpić chleb . Zalecam pieczenie w piekarniku, choć możesz skorzystać z patelni, wybór jest Twój. Podzielę się z Wami uniwersalną recepturą ciasta.
Ciasto na domowe tortille
SKŁADNIKI
- 200 ml wody
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g suchego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki olej roślinnego
- 550-600 g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE
Rozdrobnij drożdże, dodaj około 80 ml ciepłej wody i cukru. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
Do przesianej mąki (450 g) dodaj sól, masę drożdżową i olej roślinny. Wymieszaj. Następnie zalej wrzącą wodą (120 ml) i szybko mieszaj łyżką.
Posyp blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Ugniataj ciasto i stopniowo dodawaj do niego pozostałą mąkę. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą i odstaw na 5-10 minut.
Podziel przygotowane ciasto na 6 kawałków, rozwałkuj z każdej z nich ciasto o grubości 5-8 mm.
Usmaż tortille na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym na złoty kolor po obu stronach lub upiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Jeśli wolisz drugą opcję, zalecamy, aby przed pieczeniem posmarować tortille miękkim masłem i posypać solą lub posypać startym serem.
Przykładowe wariacje nadzienia do tortilli
Ser + zioła + czosnek / cebula.
Smażone grzyby z cebulą + twardy ser
Gotowany kalafior i kolendra.
Twarożek + kwaśna śmietana + zielona cebula
Szynka + twardy ser + pomidor + warzywa
Oliwki + czosnek + twardy ser.
Gotowany ryż + jajka + warzywa.
Tuńczyk konserwowy + ryż gotowany + śmietana + ulubione zioła
Pomidory koktajlowe + papryka + oliwa z oliwek + twardy ser.
Cukinia + wędzona pierś z kurczaka + pasta pomidorowa.
Wybrane składniki zmiksuj razem, dopraw solą i ulubionymi przyprawami.
Podawaj tortille np jako chleb do ulubionej zupy. Albo nadziej go i podawaj jako pyszne danie! Smacznego!