Pyszne chlebki pita z nadzieniem – idealna przekąska na kolację

Tortille, kto ich nie lubi ?! Ciasto na nie można przygotować z dowolnej mąki, w zależności od preferencji smakowych.

Na przykład tortille kukurydziane są bardzo popularne w Gruzji .

W kuchni fińskiej danie to jest tradycyjnie pieczone z ziemniaków .

W kuchni rosyjskiej i ukraińskiej najczęściej wytwarza się je z mąki pszennej, a także z ciasta z twarogiem.

domowe ciasta

Puszyste i miękkie, z różnymi nadzieniami w środku, są sycące. Mogą nawet zastąpić chleb . Zalecam pieczenie w piekarniku, choć możesz skorzystać z patelni, wybór jest Twój. Podzielę się z Wami uniwersalną recepturą ciasta.

Ciasto na domowe tortille

SKŁADNIKI

  • 200 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g suchego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki olej roślinnego
  • 550-600 g mąki pszennej

Ciasto na domowe ciasta

PRZYGOTOWANIE

Rozdrobnij drożdże, dodaj około 80 ml ciepłej wody i cukru. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Do przesianej mąki (450 g) dodaj sól, masę drożdżową i olej roślinny. Wymieszaj. Następnie zalej wrzącą wodą (120 ml) i szybko mieszaj łyżką.

Posyp blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Ugniataj ciasto i stopniowo dodawaj do niego pozostałą mąkę. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą i odstaw na 5-10 minut.

ciasto

Podziel przygotowane ciasto na 6 kawałków, rozwałkuj z każdej z nich ciasto o grubości 5-8 mm.

Usmaż tortille na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym na złoty kolor po obu stronach lub upiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Jeśli wolisz drugą opcję, zalecamy, aby przed pieczeniem posmarować tortille miękkim masłem i posypać solą lub posypać startym serem.

Jak gotować ciasta

Przykładowe wariacje nadzienia do tortilli

Ser + zioła + czosnek / cebula.

Smażone grzyby z cebulą + twardy ser

wypełnienie grzybowe

Gotowany kalafior i kolendra.

Twarożek + kwaśna śmietana + zielona cebula

Szynka + twardy ser + pomidor + warzywa

nadzienie z szynki

Oliwki + czosnek + twardy ser.

Gotowany ryż + jajka + warzywa.

Tuńczyk konserwowy + ryż gotowany + śmietana + ulubione zioła

nadzienie z tuńczyka

Pomidory koktajlowe + papryka + oliwa z oliwek + twardy ser.

Cukinia + wędzona pierś z kurczaka + pasta pomidorowa.

Wybrane składniki zmiksuj razem, dopraw solą i ulubionymi przyprawami.

Podawaj tortille np jako chleb do ulubionej zupy. Albo nadziej go i podawaj jako pyszne danie! Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!