Nie gotuj wody, tylko włącz piekarnik. Unikalny przepis na te pierożki tylko tutaj.

Włosi robią świetne ravioli i tortellini, a w Turcji serwują pyszne manti. Dziś nauczymy Cię gotować tureckie manti z soczystą mieloną wołowiną .

W domu podaje je z pastą pomidorową, czosnkiem i jogurtem, liśćmi mięty. Aby zrobić pierogi dla całej rodziny, gospodynie pracują w kuchni nawet przez kilka godzin. Ale nie martw się, nasz sposób przygotowania tureckich pierożków z wołowiną jest znacznie prostszy, a samo danie jest obłednie smaczne.

Składniki

    • Mąka pszenna 500 g
    • Jajko 1 sztuka
    • Woda 140 mlRosół wołowy 150 ml
    • Mielona wołowina 500 g
    • Cebula 1 sztuka
    • Pasta pomidorowa 150 g
    • Masło 30 g
    • Śmietana 150 g
    • Czosnek 2 ząbki
    • Olej słonecznikowy do smaku
    • Sól do smaku
    • Pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie

1. Przesiej mąkę. Dodaj jajko i szczyptę soli. Wlej wodę do masy i zagnieć ciasto jak na pierogi. Odłóż je na bok.

2. Wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulką, solą i pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj na dużą i cienką warstwę. Pokrój go na kwadraty. Umieść trochę farszu w każdym kawałku. Teraz połącz końce kwadratów, aby nadzienie pozostało otwarte.

4. Nasmaruj formę olejem roślinnym i przenieś na nią wszystkie kwadraty. Wlej bulion. Włóż formę do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i piecz przez 20 minut.

5. W międzyczasie wymieszaj kwaśną śmietanę z czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Rozpuść masło w rondlu. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 30 sekund, mieszając od czasu do czasu. Dodaj wodę, sól i pieprz do smaku. Gdy sos się zagotuje, zdejmij go z ognia.

6. Polej manti sosem pomidorowym. Piecz przez 10–15 minut. Następnie wlej śmietanę i podawaj.

Skorzystaj z przepisu i podziel się swoimi wrażeniami z przyjaciółmi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!