Przepyszne pieczone ziemniaki z rękawa – Każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Tutaj przepis

Pieczone ziemniaki to jedno z tych dań, które posiadają wielu fanów.

Można je spożywać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowo aromatyczne i rewelacyjne w smaku ziemniaki  z dodatkiem czosnku, pieczone w rękawie.

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg,
  • czosnek  – około 2-3 ząbki,
  • oliwa – 3 łyżki,
  • pietruszka – 1 pęczek,
  • musztarda – 1 łyżeczka,
  • sól – 1/2 łyżeczki,
  • przyprawy do smaku wedle uznania.
  • Dodatkowo – rękaw do pieczenia.

Przygotowanie:

Umyj i obierz ziemniaki. Kolejno, ponakłuwaj je wykałaczką w kilkunastu miejscach. Posiekaj zioła, przeciśnij przez praskę czosnek. W misce wymieszaj ze sobą składniki w postaci oliwy, ziół, musztardy, czosnku, soli i dowolnie wybranych przez Ciebie ziół.

Wylej przygotowaną mieszankę na ziemniaki i dokładnie je wymieszaj. Kolejno, umieść ziemniaki w rękawie i wykona w nim kilka otworów.  Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni. Umieść rękaw z ziemniakami w piekarniku i piecz około 40-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaków.

Jeżeli jesteś fanem chrupiącej skórki na ziemniakach, to pod koniec pieczenia odetnij górę rękawa i piecz odkryte ziemniaki przez ostatnie 10 minut, zmieniając tryb pracy piekarnika na grillowanie. Tak przyrządzone ziemniaki możesz podawać z rozmaitymi dodatkami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!