Uwielbiam banany, ale te pieczone okazują się jeszcze smaczniejsze!

Różnego typu zapiekanki to prawdziwe wybawienie dla pracujących gospodyń domowych. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, gdy piekarnik się nagrzewa i upiec. Dlatego dziś proponujemy Państwu zapiekankę z bananem, twarogiem i jogurtem – można ją podać na śniadanie, obiad lub jako deser.

Deser jest umiarkowanie słodki, w przepisie nie ma cukru ale można go dodatkowo posłodzić np większą ilością modu albo syropem klonowym. Jeśli nie musisz dbać o dietę możesz zafundować sobie jako dodatek sos czekoladowy, karmelowy lub jagodowy, albo posypać orzechami. Wszystko zależy od twoich preferencji!

Składniki

  • 5 bananów
  • 200 g twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 30-50 g miodu (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • sok z cytryny

Przygotowanie

1. Obrać banany, pokroić na pół wzdłuż, skropić sokiem z  limonki lub cytryny. Włożyć do naczynia do pieczenia.

2. W blenderze zmielić twaróg z jajkiem i jogurtem.

3. Wylać mieszaninę na banany.

3. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!