Pasztet z cukinii z boczkiem

Cztery lata temu, przepis na pasztet z cukinii pojawił się na blogu. W tym roku cukinia ponownie obrodziła i też zastanawiam się nad różnym jej zastosowaniem. Tym razem podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam boczek. Delikatnie obsmażyłam, ale już wiem, że następnym razem jednak zrobię z niego większe skwarki 🙂

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • 1 bardzo duża cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 jaja
  • 125 g boczku surowego
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku – sól, pieprz, papryka słodka
  • bułka tarta


fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

  • cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach – solimy i czekamy aż puści soki – odciskamy
  • na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę – studzimy
  • cebulę kroimy w kostkę
  • do miski wkładamy dobrze odciśniętą cukinię, cebulę i boczek
  • dodajemy jaja i przyprawy – dokładnie mieszamy
  • dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając – tak aby zawiązać masę
  • przekładamy do keksówki – średnia będzie idealna na taki wysoki pasztet – można w prostokątnej jeśli chcemy mieć niski pasztet
  • pieczemy ok 1 h w piekarniku rozgrzanym do ok 190 st

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!