Omlet puszysty jak chmurka – wiemy, jak go przygotować. Znaliście tę technikę?

Omlet jest najczęściej kojarzony w kuchnią francuską. To tam powstała znana dziś forma tego dania, jednak posiłek z wymieszanych i smażonych jajek powstał dużo wcześniej. Co ciekawe, tak proste danie doczekało się niezliczonej ilości wariacji, smaków i dodatków.

Klasyczny przepis francuski opiera się na patelni o grubym dnie, dużej ilości masła i mieszaniu masy wyłącznie widelcem. My mamy dla Was przepis na idealnie lekki i puszysty omlet, który możecie przygotować w zaciszu własnej kuchni.

Omlet idealny

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Sekret tkwi w sposobie przygotowania; nie miksujemy masy ani nie ubijamy jajek, tylko mieszamy delikatnie jajka, dodajemy powoli mleko oraz sól i mieszamy jeszcze chwilę. Naczynie, w którym będziemy piec omlet należy natłuścić olejem, wlać masę jajeczną i piec w 250 stopniach przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika można dodatkowo polać omlet masłem.

<b>Omlet idealny</b> <br><b>Składniki:</b> <br>4 jajka <br>150 ml mleka...

SOURCE: SOVKUSOM.RU

Omlet z serem i szynką

Składniki:
2 jajka
2-3 łyżki mleka
1-2 łyżki mąki
75-100 g tartego sera
szczypta soli
15 g oleju roślinnego
50-75 g szynki

Przygotowanie:

Podgrzej mleko, dodaj jajka i sól. Powoli dodawaj mąkę, wymieszaj i odstaw na kilka minut. W tym czasie, pokrój szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i powoli wlej masę jajeczną. Smaż z jednej strony i obróć. Na omlecie ułóż szynkę oraz ser i złóż placek na pół, smażąc z obu stron, aż nabierze złotego koloru.

<b>Omlet z serem i szynką</b> <br><b>Składniki:</b> <br>2 jajka <br>2-3...
SOURCE: SOVKUSOM.RU

Omlet z ziemniakami

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • oliwa
  • 1 cebula
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż ziemniaki oraz cebulę.

Oliwa powinna zakrywać warzywa. Smaż do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Jajka wymieszaj na gładką masę i wlej na patelnię, smaż dopóki jajka się nie zetną. Smaż z obu stron.

<b>Omlet z ziemniakami</b> <br><b>Składniki:</b> <br>4 ziemniaki <br>4...
SOURCE: SOVKUSOM.RU Tekst:  https://smaczne.to/

Nie zapomnij udostępnić, aby skorzystać z tych wskazówek następnym razem, gdy postanowisz przygotować omlet!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!