To nie jakieś „ciasto babci”. To ciasto, które serwowane jest w modnych restauracjach.

Masz już dość klasycznej szarlotki i chcesz spróbować czegoś nowego?  To przepis dla Ciebie! Prosty, szybki w wykonaniu, wyjdzie każdemu! Koniecznie spróbuj zrobić tą szarlotkę, która wręcz rozpływa się w ustach.

 SKŁADNIKI

  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-7 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g dowolnych orzechów

PRZYGOTOWANIE

Obierz jabłka i pokrój w średniej wielkości plastry.


© DepositPhotos

Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i lekko posyp mąką.

Wymieszaj jabłka z cynamonem i ułóż w formie.

Wymieszaj za pomocą miksera 50 g miękkiego masła, połowę cukru i jajka. Dodaj kefir i proszek do pieczenia. Kontynuuj mieszanie, dodaj przesianą mąkę. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęsty krem.

Wlać ciasto do formy na jabłka. Piec ciasto w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez około 30-40 minut.

Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj nadzienie orzechowe. Na małym ogniu w niewielkim rondlu roztop  pozostałe masło. Dodaj pozostały cukier i mieszaj do rozpuszczenia, a następnie natychmiast wyłącz. Nie zagotuj.

Orzechy posiekaj za pomocą noża. Wymieszaj je z zawartością rondelka.

Wyjmij ciasto z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika) i polej nadzieniem orzechowym.

Włóż znów do piekarnika na kolejne 30 minut.

Podawaj miękki jabłecznik całkowicie schłodzony. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!