Przywiozłem z Turcji nie tylko pamiątki, ale także tradycyjny przepis na niesamowite kotlety

Jadąc do krajów zamorskich, jesteśmy zaskoczeni, jak smaczne jest jedzenie! Zwłaszcza dania mięsne … Tym razem zadziwił mnie smak niezwykłych tureckich kotletów.

To danie zostało przygotowane przez kobietę, z którą my, turyści, zostaliśmy na noc. Była tak gościnna, że ​​przygotowała dla nas obfity obiad – te wspaniałe kotlety i warzywa. Podzieliła się ze mną z przyjemnością tym niezwykle smacznym przepisem.

Turecki sweter do naczyń

SKŁADNIKI

  • 400 g mostka wołowego
  • 200 g jagnięciny
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE

 

Połącz sodę i sok z cytryny w małym pojemniku.

Turecki sweter do naczyń

W większej misce wymieszaj dwa rodzaje mięsa i dodaj przygotowaną wcześniej sodę. Wymieszaj zmielone mięso przez 10 minut, aż stanie się lepkie.

Turecki sweter do naczyń

Aby farsz nie przykleił się do dłoni, powoli wlewaj do niego wodę. Kontynuuj mieszanie mielonego z rękami przez kolejne 10 minut.

Turecki sweter do naczyń

Dodaj oliwę z oliwek i zagniataj przez kolejne 5 minut.

Zawiń farsz w plastikową folię i wstaw do lodówki na jeden dzień.

Turecki sweter do naczyń

Zetrzeć cebulę i odsącz z soku. Do miąższu cebuli dodaj starty czosnek.

Wyjmij zmielone mięso z lodówki i dodaj cebulę z czosnkiem, czarny pieprz i sól.

Turecki sweter do naczyń

Wymieszaj wszystko ponownie i wstaw na około 2 godzin do lodówki.

Turecki sweter do naczyń

Przygotuj miskę wody do zmoczenia rąk. Wyjmij zmielone mięso z lodówki i zacznij tworzyć podłużne kotleciki.

Turecki sweter do naczyń

Smażymy klopsiki na patelni po obu stronach, na złoty kolor.

Turecki sweter do naczyń

Podawaj pyszne hamburgery np z grillowanymi warzywami. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!