Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 750 ml mleka
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
  • 400 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • cukier do smaku
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że na długo zapadnie w moją pamięć. Te naleśniki są po prostu przepyszne! Mięciutkie i delikatne z nutą wanilii wzbogacone aromatycznym sosem malinowym. Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu.

W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.
Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Akurat na dwie warstwy ułożone w formie.

Przygotować masę serową. Twaróg dokładnie rozetrzeć blenderem ręcznym lub mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać po 1 łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie.

Ze składników na masę śmietanową przygotować miksturę do zalania naleśników, zaczynając od rozbełtania jajka widelcem, a następnie dodając pozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać.

Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika  termoobiegiem). Piec przez około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.

W międzyczasie można przygotować sos malinowy. Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody i przelać do gorących malin.

Gotować razem przez kilka minut  cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. Jeżeli chcielibyśmy, żeby sos był gładszy, można całość zmiksować jeszcze blenderem ręcznym.

Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem i polać sosem malinowym.

 

 

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!