Jak zrobić sos śmietanowy. 5 przepisów w 5 minut od francuskich kucharzy.

Dziś chce podzielić się z Wami przepisami na mojej ulubione sosy. Szybkie w przygotowaniu, idealne do sałatek mięsa, grilla. Różnorodne, kolorowe a co najważniejsze smaczne!

Sos serowo-czosnkowy

jak zrobić sos serowy

Składniki

  • 200 g śmietany
  • 50 g sera
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie

Posiekaj koperek, drobno zetrzyj ser i czosnek przeciśnij przez praskę. Teraz połącz te produkty ze śmietaną. Dodaj sól do smaku. Gotowe!

Sos z grzybami

jak zrobić sos grzybowy

Składniki

  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 120 ml wody
  • 200 g śmietany
  • sól do smaku

Przygotowanie

Drobno posiekaj cebulę i grzyby. Podsmaż cebulę na oleju słonecznikowym, aż będzie miękka. Dodaj grzyby i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej wodę i duś przez kolejne 5 minut.

Zdejmij pokrywkę i gotuj, aż ciecz wyparuje. Wymieszaj pieczarki z cebulą i ze śmietaną. Dodaj sól do smaku. Aby sos grzybowy był gładki, wymieszaj go w blenderze.

Sos z kiszonymi ogórkami

jak zrobić sos ogórkowy

Składniki

  • 200 g śmietany
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

Drobno zetrzyj ogórka, przeciśnij czosnek przez prasę, posiekaj zioła. Wymieszaj przygotowane produkty ze śmietaną – sos z kiszonym ogórkiem jest gotowy.

Sos musztardowo-cytrynowy

jak zrobić sos cytrynowy

Składniki

  • 200 g śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • sól do smaku

Przygotowanie

Posiekaj zioła. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną, musztardą, solą i oliwą z oliwek.

Sos pomidorowy

jak zrobić sos pomidorowy

Składniki:

  • 200 ml śmietany
  • 40 ml wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię, usmaż mąkę aż się zarumieni. Wlej 10 ml wody i kwaśną śmietanę, wymieszaj do uzyskania gładkości. Drobno posiekaj cebulę, usmaż na złoto. Dodaj koncentrat pomidorowy i pozostałą wodę. Połącz obie masy, dodaj sól do smaku.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!