Czy nadal marynujesz kotlety w mące i zanurzasz je w jajku? Wszystko jest o wiele łatwiejsze!

Kotlety z kurczaka -danie, którego po prostu nie da się nie kochać. Delikatny kurczak w przyprawach, ze złotą skórką – idealna uczta na każdą okazję. Przywykliśmy do smażenia kotletów na patelni, zanurzania ich w jajku, a następnie w mące.

Okazuje się, że można je ugotować inaczej. Powiemy Ci, jak upiec kotlety z kurczaka. Mąka i jajko dla tego przepisu nie są potrzebne. To danie jest wybawieniem dla tych, którzy wolą soczyste mięso i nie lubią myć rąk z klejącej panierki.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 40 g miodu
  • 30 g musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 g majonezu
  • sól
  • mielona czerwona papryka
  • pieprz
  • 30 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie

1. Aby przygotować marynatę, wymieszaj musztardę, olej słonecznikowy, czosnek przeciśnięty przez prasę, płynny miód i majonez. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.

2. Opłucz kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie kotleciki.

3. Przykryj mięso folią spożywczą i delikatnie utłucz. Następnie wrzuć mięso z kurczaka do głębokiej miski, zalej marynatą i odstaw na 1-2 godziny.

4. Połóż marynowane kotlety na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, zalej mięso pozostałą marynatą i włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut.

Gratulacje, soczyste kotleciki z kurczaka są gotowe! Zalecamy podawanie ich ze swoim ulubionym sosem i sałatką warzywną . Ten zdrowy i smaczny obiad spodoba się absolutnie każdemu. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!