Tak przygotowanych pieczarek jeszcze nie jadłaś. Najlepsze marynaty do pieczarek

Sezon grillowy w pełni, oczywiście nikt nie da się oprzeć kawałkowi soczystego mięsa, ale warto urozmaicić menu o niesamowicie smaczne warzywa np. grillowane pieczarki, będą idealnym dodatkiem do mięsa ale również mogą stanowić samodzielne danie np. szaszłyki z pieczarek.

grzyby na zdjęciu z grilla

Dobrze zamarynowane pieczarki mogą przyćmić smakiem nawet potrawy mięsne! Dlatego dziś przygotowaliśmy sprawdzone przepisy na marynaty idealne na grilla.

Przyrządź i posmakuj, mamy nadzieję, że ich smak pokochasz jak my!

Marynata „Sen smakosza”

zdjęcie szaszłyka pieczarki

Składniki:

  • 0,7 kg pieczarek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • oregano do smaku
  • ulubione zioła do smaku
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj grzyby, umieść w głębokiej misce i wymieszaj z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami.

Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj sok z cytryny i pozostaw grzyby na 20 minut, aby się zamarynowały.

Marynata z mandarynki

zdjęcia marynaty mandarynkowej

Składniki:

  • 150 ml majonezu
  • 4 mandarynki
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek do smaku
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obierz mandarynki, pokrój w drobne plastry i delikatnie rozgnieć. W głębokim pojemniku wymieszaj powstałą masę z majonezem, posiekanym czosnkiem, ziołami i przyprawami.

Powstałą mieszaninę wymieszaj z umytymi grzybami. Odstaw pieczarki na 15 minut.

Marynata winna

marynata z wina do pieczarek zdjęcie

Składniki:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • sól do smaku
  • ziele angielskie do smaku

Przygotowanie:

W głębokim pojemniku wymieszaj ocet z olejem słonecznikowym, dodaj posiekany czosnek i przyprawy, wymieszaj. Pozostaw grzyby w zalewie na 20 minut.

Marynata ze śmietany

kwaśna marynata na zdjęcie grzybów

Składniki:

  • 300 ml śmietany
  • 3 łyżeczki włoskie zioła
  • czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie

Opłukaj grzyby, posól i pieprz, dodaj włoskie zioła, wlej śmietanę do grzybów, dokładnie wymieszaj i pozostawić w marynacie na około 1,5 godziny.

Która marynata spodobała Ci się najbardziej? Wypróbuj ją i podziel się przepisami z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!