Jak marynować kurczaka, aby mięso rozpływało się w ustach? Dodaj magiczny produkt we właściwym momencie.

Dzięki tej prostej i szybkiej w przygotowaniu marynacie Twój kurczak będzie smakował każdemu! Nada ona Twojemu daniu niepowtarzalny smak. Można nią marynować każdą cześć kurczaka, idealnie nada smak piersi z kurczaka jak i nóżką itp.

Marynata dla kurczaka
LIFEHACKS

Aby mięso było delikatne i soczyste, ważne jest  stosowanie marynaty dla kurczaka z musztardą , ale także wybór idealnego pojemnika . Wybierz te, które się nie utleniają: ceramika lub szkło, stal nierdzewna, emaliowana lub specjalne tworzywo sztuczne.

Ile marynacie kurczaka

Nie zalecamy używania aluminiowych pojemników, ponieważ utleniają się i nadają mięsu nieprzyjemny smak. Rozmiar zbiornika jest również bardzo ważny, ponieważ kurczak musi wejść do niego całkowicie.

Ile marynować kurczaka

tuszka z kurczaka w zalewie

Wiele osób zaleca marynowanie kurczaka przez 2-3 godziny . Ale jest kilka niuansów w zależności od tego, która część tuszy będziemy gotować.

  • Cała tusza marynowana przez całą noc.
  • Piersi i skrzydełka – 1-2 godziny.
  • Golenie i uda – 2-4 godziny.

Jak przyrządzić marynatę dla kurczaka

kefir do marynaty

Składniki

  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • 0,5 litra kefiru
  • 0,5 łyżeczki. czosnku w proszku
  • czerwona mielona ostra papryka
  •  czarny pieprz
  • 0,5 łyżeczki curry
  • papryka słodka
  • sól
  • 1 łyżeczka. Musztarda Dijon

Przygotowanie

  1. Weź głęboki pojemnik. Wlej do niego kefir. Dodaj (według uznania, w zależności czy lubimy delikatne czy ostre smaki ), paprykę słodką i ostrą, sól i musztardę, czarny pieprz, a także czosnek w proszku i curry. Wszystko wymieszaj.
  2. Umieść mięso w marynacie. Ważne aby całe mięso było dobrze namoczone w marynacie. Przykryj pojemnik.
  3. Włóż mięso do lodówki na całą noc, a następnie przygotuj je według własnego uznania, usmaż, upiecz itd.

Możesz do marynaty dodać również kurkumy, nada ona mięsu jeszcze smaczniejszego smaku a jego skórka będzie miała piękny złoty kolor.

marynowane przyprawy

Możesz również wzbogacić marynatę w ulubione zioła np. kolendrę, mięte, szałwie, tymianek, rozmaryn, majeranek  czy bazylie.

Jeśli kupiłeś zamrożone mięso i planowałeś je marynować, nie czekaj, aż się rozmrozi, i natychmiast wylej mieszaninę kefiru: kurczak będzie również dobrze marynowany.

  • Ta marynata dla kurczaków z musztardą może być tez stosowana do innych rodzajów mięsa, ale nie do ryb.
  • Sposób przygotowania marynowanego mięsa można wybrać według własnego uznania. Moim ulubionym jest pieczenie : kawałki są soczyste i mają piękny, złoty kolor.
You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!