Pyszny koreański przepis na przepyszną marchewkę, banalnie prosty i szybki

Smak marchwi po koreańsku tak bardzo przypadł do gustu mieszkańcom naszego kraju, że teraz można go znaleźć wszędzie. Pikantna marchewka koreańska jest podawana jako osobna przekąska i dodaje się ją do szerokiej gamy sałatek. Dlatego też polecam każdemu przygotowanie jej w domu!

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu 9%
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g oleju roślinnego
  • czerwona papryka
  • 4-6 ząbków czosnku
  • pęczek kolendry (opcjonalnie)
  • szczypta kolendry (opcjonalnie)

GOTOWANIE

Umyj i obierz marchew i zetrzyj na specjalnej tarce, aby uzyskać długie paski. Im dłuższe tym lepiej.

Koreańskie składniki marchwi

Posyp cukrem i solą, dodaj octu i dokładnie wymieszaj dłońmi (przez co najmniej 3 minuty).

Koreańska marchewka z sokiem z cytryny

Odstaw marchew na 15 minut. Dodaj do smaku czerwonej papryki i ostrożnie wymieszaj marchewki rękami.

Podgrzej olej roślinny na patelni, nie doprowadzaj go do wrzenia, następnie polej nim sałatkę i dobrze wymieszaj

Koreańska sałatka z marchwi

Dodaj posiekany czosnek, przykryj i odstaw sałatkę na 10-15 minut.

Dodaj szczyptę zmiażdżonych nasion kolendry. Jeśli nie możesz czekać, możesz jeść od razu, ale lepiej pozostawić marchewkę na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na kolejne 3-4 godziny.

co jest dodawane do marchwi w języku koreańskim© DepositPhotos

Świeża kolendra poprawi smak gotowego dania i doda mu dodatkowej przyprawy. Dodaj kolendrę do gotowej sałatki tuż przed podaniem.

Jako smaczny dodatek możesz użyć sezamu uprażonego na suchej patelni. Do sałatki można dodać kilka kropli oleju sezamowego. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!