Manna babci na śmietanie. Przepis jest tak prosty, że nie musisz go zapisywać.

Kasza manna to produkt, bez którego ciężko obyć się w kuchni. Może ona zastąpić bułkę tartą, wchłonąć nadmiar wilgoci podczas pieczenia naleśników z cukinii … I oczywiście można z niej zrobić bardzo pyszne ciasto!

Mannik – kultowe, ekspresowe i obłędnie pyszne ciasto. Puszyste, pachnące, lekko ziarniste, idealne na wieczorną herbatę z rodziną. Spróbuj – to naprawdę prosty i smaczny deser!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1. Ubijaj jajka z cukrem. Dodaj śmietanę i masło, dokładnie wymieszaj.

2. W głębokiej misce wymieszaj mannę z mąką, wlej do nich mieszaninę jaj. Sodę wymieszaj z łyżeczką octu i dodaj do ciasta. Mieszaj aż uzyskasz gładką masę.

3. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem i posyp kaszą manną.

4. Piecz ciasto przez 30–40 minut w temperaturze 200 ° C . Gotowość ciasto sprawdzaj wykałaczką.

Mannik to właśnie takie ciasto, które może być modyfikowane według własnych upodobań i preferencji smakowych. Do ciasta możesz dodać rodzynki, suszone morele, orzechy, świeże lub mrożone jagody, aby za każdym razem delektować się deserem o nowym smaku.

Podziel się przepisem z przyjaciółmi: niech spróbują zrobić to proste ciasto!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!