Unikalny smak tego makowca sprawi że Twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu. Nie jadłaś lepszego

Dziś polecam na deser mój ulubiony przepis na makowiec. Gotowy placek jest wilgotny, bardzo delikatny  Makowiec jest nietypowy ponieważ w przepisie nie ma mąki! A ci, którzy lubią słodycz ,mogą polać go rozpuszczoną czekoladą.

© DepositPhot

 

Chocolate cake with poppy seeds and apple on the white plate

© DepositPhotos

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 75 g maku
  • 75 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 15 g cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 2 łyżki alkoholu np likieru  (użyj soku pomarańczowego jeśli będą go jadły również dzieci)
  • 5 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Wyjmij wcześniej wszystkie składniki z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Przygotuj naczynie do pieczenia: posmaruj dno masłem lub przykryj papierem pergaminowym.

Oddziel białka od żółtek i posiekaj masło w kostkę. Mak wlej do wrzątku, gotuj przez 15 minut na średnim ogniu i zmiel w młynku do kawy. Jeśli nie masz młynka do kawy, użyj młynka do mięsa, moździerza ,tłuczka lub blendera. Mak musi zostać zmiażdżony.

Mikserem ubij masło z połową cukru. Dodaj żółtka i miksuj ponownie. Następnie dodaj mak, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

W oddzielnym pojemniku, ubij białka z  kwaskiem cytrynowym na sztywną pianę. Dokładnie wymieszaj piankę białkową z masą makową i pozostałym cukrem.

Przelej przygotowaną masę w formie i piecz przez 20-30 minut. Sprawdzaj czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki.

Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj lukier. Wymieszaj likier lub sok pomarańczowy z cukrem pudrem. Jeśli mieszanka jest wodnista, dodaj trochę więcej cukru

Po upieczeniu ciasta nie wyjmuj go z gorącej formy. Pozwól mu ostygnąć.

Gdy ciasto jest już chłodne polej je lukrem. Smacznego!

 

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!