Leniwe pierogi z twarogu. Okazuje się tak smaczne, jakby babcia je gotowała.

Leniwe pierogi to jedno z dań, które wielu ludzi pokochało już dzieciństwie i nadal je uwielbiają. Czasami nazywane są także pierogami z serem lub leniwymi kluskami.

Zgodnie z moją recepturą, leniwe pierogi robi się na prawdę szybko i prosto.

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 30 g masła
  • sól (do smaku)

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem mąki. Mieszaj dokładnie, aż masa będzie gładka.

2. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto.

3. Ciasto rozwałkuj na „kiełbasę” i pokrój na małe kawałki.

4. Połóż garnek z wodą na ogniu, gdy się zagotuje, posól i wrzucić leniwe pierogi do wrzącej wody.

5. Od momentu gdy wypłyną ku górze, gotuj je przez około 40 sekund i wyjmij.

Podawaj leniwe pierogi ze śmietaną , dżemem, sezonowymi jagodami i owocami lub masłem według własnego gustu.

Podziel się ze znajomymi przepisem na leniwe pierogi z serem, znane nam z dzieciństwa!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!