9 dietetycznych sałatek zamiast obiadu. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.

Dziś oferuje Ci lekkie przepisy na sałatki, idealne na kolację czy lunch. Pełne witamin, kolorowe, apetyczne i aromatyczne! Każdy przepis jest wart uwagi. Wybierz dziś swój ulubiony!

Sałatka z dressingiem musztardowym

Składniki

  • 260 g liści sałaty
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 cebula
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 80 g twardego sera
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Umyj sałatę, zioła i warzywa.

2. Porwij sałatę rękami. Pokrój ogórki, pomidory i cebulę. Pokrój zioła. Drobno zetrzyj twardy ser.

3. Wymieszaj ser z jogurtem, musztarda i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

4. Połącz wszystkie produkty w jednej głębokiej salaterce. Dodaj do sałatki warzywnej sos, sól i pieprz.

Sałatka z kurczakiem i sosem sojowym

Składniki

  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g liści sałaty
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Aby przygotować lekką sałatkę na obiad, pokrój mięso na małe kawałki. Marynuj w sosie sojowym i czosnku przez 20 minut. Następnie usmaż na oleju na złoty kolor.

2. Umyj liście sałaty, porwij je dłońmi. Wrzuć do głębokiej miski.

3. Pokrój ogórka i pomidora i wrzuć do salaterki.

4. Dopraw wszystko oliwą, solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki

  • 2 ogórki
  • 4 pomidory
  • 250 g fasoli w puszce
  • 200 g  tuńczyka w puszce
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, włoskie zioła do smaku

Przygotowanie

1. Umyj warzywa. Pokrój ogórki i pomidory na małe kawałki.

2. Odcedź płyn z puszki fasoli. Dodaj fasolę do głębokiej salaterki. Dodaj ogórki i pomidory. Rozdrobnij tuńczyka widelcem i dodaj do salaterki.

3. Udekoruj wszystko krążkami cebuli.

4. Dopraw sałatkę oliwa, sokiem z cytryny, solą i przyprawami.

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Składniki

  • 2 jabłka
  • 3-4 ogórki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 5-8 oliwek
  • 3 łyżki jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
  • Sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Zetrzyj jabłka lub pokrój na małe kawałki. Pokrój w kostkę ogórki.

2. Ugotuj pierś z kurczaka. Posiekaj gotowe mięso.

3. Pokrój oliwki na pół.

4. Wymieszaj wszystkie produkty. Dopraw jogurtem, solą i pieprzem.

Sałatka fitness z piersi kurczaka

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka koperku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Pokrój ogórki na paski. Pokrój pomidora i paprykę w kostkę.

2. Ugotuj filet, posiekaj go.

3. Wymieszaj wszystkie składniki. Przypraw dietetyczną sałatkę pierś z kurczaka z jogurtem, pieprzem i solą.

Sałatka z jabłkiem i kapustą

Składniki

  • 1 jabłko
  • 0,5 główki kapusty
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Obierz jabłko, zetrzyj lub pokrój.

2. Posiekaj kapustę. Pokrój marchewki. Wymieszaj z kukurydzą i jabłkiem.

3. Dodaj pieprz, sól i sok z cytryny.

Sałatka z kałamarnicą

Składniki

  • 1 kg kałamarnicy
  • 6 jaj
  • 200 g ananasa w puszce
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 0,5 cytryny

Przygotowanie

1. Oddzielnie ugotuj kalmary i jajka. Zarówno pierwszy, jak i drugi produkt należy obrać i pokroić w paski.

2. Pokrój ananasa na małe kawałki.

3. Wymieszaj wszystkie produkty w głębokiej misce i dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Sałatka z kałamarnicami i serem

Składniki

  • 300 g kalmarów
  • 2 pomidory
  • 200 g twardego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • Jogurt do smaku

Przygotowanie

1. Zagotuj kalmary, obierz, pokrój w paski.

2. Posiekają pomidory. Przeciśnij czosnek przez prasę.Zetrzyj ser na grubych oczkach.

3. Wszystko wymieszaj i dopraw jogurtem.

Sałatka z łososiem

Składniki

  • 150 g liści sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 250 g łososia
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g miodu
  • 20 g sosu sojowego
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Podrzyj liście sałaty, posiekaj ogórka i pomidora. Wymieszaj w głębokiej misce.

2.Wymieszaj sos sojowy, musztardę i miód. Jeśli chcesz dodaj sól do mieszaniny.

3. Potnij filet z łososia na plasterki. Smaż w małej ilości oliwy z oliwek. Przenieś kawałki ryb do miski z pomidorami i ogórkami.

4. Polej wszystko sosem musztardowo-miodowym. Dodaj pieprz.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!