Nigdy nie próbowałem gotować kurczaka w ten sposób, ale teraz to mój popisowy przepis

Jeśli chcesz spróbować czegoś niezwykłego, ale jednocześnie tradycyjnego, musisz skosztować tego dania!

Ten przepis na kurczaka jest idealny dla tych, którzy chcą zaskoczyć gości na przyjęciu i dla tych, którzy chcą urozmaicić codzienne menu.

Składniki:

  • 1 mały kurczak lub 1 kg podudzia z kurczaka (uda, skrzydła)
  • 4 placki tortilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 papryka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • czarny pieprz, papryka chili do smaku
  • 50 g masła

Przygotowanie:

1. Pokrój paprykę w kostkę, za pomocą blendera zmiksuj ją razem z obranymi ząbkami czosnku.

2. Umieść mieszankę w głębokiej misce, dodaj jogurt naturalny. Dopraw marynatę chilli i czarnym pieprzem do smaku, dodaj gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj masę.

3. Umieść kurczaka w marynacie i pozostaw w lodówce przez co najmniej godzinę.

4. Blachę do pieczenia posmaruj częścią masła, ułóż na nią 4 arkusze tortilli, je również natłuść masłem. Połóż kurczaka na plackach, wlej marynatę i piecz w temperaturze 180–200 stopni (40–60 minut w zależności od piekarnika). Jeśli góra zbyt się przypieka, przykryj formę folią.

5. Inną opcją gotowania tego dania jest zawinięcie każdego kawałka mięsa w placki tortilli, włożenie ich ciasno do formy i zalanie marynatą. Smacznego!

Podziel się przepisem na niesamowicie smacznego kurczaka z przyjaciółmi!

To niezwykłe, soczyste i obfite danie posmakuje wszystkim bez wyjątku!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!