Teściowa marynuje kurczaka w tym sosie. Godzinę później podaj to pyszne danie

Kuchnia azjatycka na pierwszy rzut oka łączy całkowicie niekompatybilne smaki. Ale rezultat jest zawsze taki sam – pyszne danie z niezwykle aromatycznym sosem. To właśnie sos podkreśla smak głównych składników i nadaje charakter przygotowanemu daniu.

Przepis na piersi w sosie sojowym ze słodką nutą miodu i chrupkim sezamem z pewnością Cię zachwyci! Soczystego kurczaka z rumianą skórką kochają po prostu wszyscy bez wyjątku!

Pierś z kurczaka w sosie sojowym

Pierś z kurczaka w sosie sojowym – Składniki:

  • Filet z kurczaka 500 g
  • Sos sojowy 4 łyżki
  • Miód 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Curry do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Imbir świeży starty na drobnej tarce do smaku
  • Sezam 1 łyżka 

Pierś z kurczaka w sosie sojowym – Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokrój na średnie kawałki i umieścić w marynacie, przygotowanej z sosu sojowego, zmielonego imbiru, czosnku przeciśniętego przez prasę, curry i pieprzu. Odstaw na 1 godzinę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj miód, pozwól mu się rozpuścić. Połóż kawałki piersi na patelni i smaż, aż się zarumienią.

Posyp gotowe danie sezamem.

Podawaj gotowe danie z ryżem. Słodka nuta dania spodoba się wszystkim, nie tylko fanom egzotyki. Dlatego warto zapisać ten przepis i udostępnić go znajomym!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!