Delikatne jak chmurka. 25 kulek czystej przyjemności: im więcej czosnku, tym lepiej.

Klopsiki – ulubione danie milionów ludzi, które można znaleźć w różnych kuchniach świata. Pod wieloma względami popularność ta wynika z łatwości przygotowania, dostępności składników i oczywiście obłędnego smaku. Ale nawet najlepsze danie zawsze można urozmaicić.

Dziś powiem Ci jak podkreślić ich smak za pomocą czosnku i ziemniaków, aby otrzymać prawdziwy kulinarny cud. Takie danie bez wątpienia przyciągnie wszystkich do stołu!

Klopsiki z ziemniaczanymi kulkami

Przepis na klopsiki z ziemniaczanymi kulkami  spodoba się wszystkim, którzy chcą zaskoczyć swoich bliskich i siebie nowym smakiem zwykłych produktów. A ponieważ przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku, zdecydowanie warto je spróbować!

SKŁADNIKI NA KLOPSIKI

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pieprz, sól do smaku

SKŁADNIKI KULEK ZIEMNIACZANYCH

  • 400–500 g gorącego puree ziemniaczanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 g twardego sera
  • 8–10 ząbków czosnku
  • pieprz, sól do smaku
  • trochę oleju roślinnego i tymianku

PRZYGOTOWANIE

1. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj bułkę tartą i jajko. Posól i popieprz, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.

2. Uformuj kulki z powstałej masy (nieco większe niż orzech).

3. Do puree ziemniaczanego dodaj masło, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko i wymieszaj ponownie.

4. Ser pokrój w kostkę.

5. Zrób kulki z mieszaniny ziemniaczanej, po uprzednim włożeniu do każdego kawałka sera.

6. Umieść mięso i kulki ziemniaczane w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio masłem.

7. Nasmaruj kulki olejem roślinnym.

8. Teraz równomiernie rozłóż ząbki czosnku na górze dania. Posyp ziołami lub przyprawami do smaku.

Klopsiki z ziemniakami piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Następnie pozostaje już tylko delektowanie się tym rumianym i pachnącym daniem.Smacznego!

Kulki podawaj z ulubioną sałatką. Może to być chrupiąca kapusta kiszona lub inna sałatka ze świeżych lub marynowanych warzyw.

Pamiętaj, aby spróbować przygotować te pyszne danie i zapisać je do swojej książki kucharskiej.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!